Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 29. 10:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI | Kép: © Barna Burger

A Glasgow-i Egyetem díszdoktora lett Bogyay Katalin

A Glasgow-i Egyetem díszdoktora lett Bogyay Katalin

A Glasgow-i Egyetem díszdoktori címével tüntették ki csütörtökön Bogyay Katalint, az UNESCO közgyűlési elnökét, Magyarország UNESCO-nagykövetét.

Az egyetem nyári diplomaosztó ünnepségén vette át Bogyay Katalin a díszdoktori oklevelet. Az egyetem honlapja szerint "egy nagy ívű kulturális diplomáciai pálya, a kultúrák közötti párbeszéd, a kulturális sokszínűség védelme és tisztelete érdekében tett több évtizedes tevékenységéért, valamint a skót és magyar kulturális kapcsolatok ápolása és fejlesztése elismeréseként" kapta Bogyay Katalin a címet.
A Glasgow-i Egyetem idei díszdoktorai között van Julia Donaldson író; Viviane Reding uniós biztos; Jacki Bird, a BBC újságírója; Lee Goldman, a Columbia Egyetem professzora és Fernando Galván, a madridi Alcala egyetem rektora.
Bogyay Katalint 2011 októberében választotta 193 ország egyhangúlag az UNESCO közgyűlésének elnökévé, a nagykövet 2009 óta képviseli Magyarországot az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetében. Korábban az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, előtte pedig a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, a Magyar Magic, a Nagy-Britanniában szervezett magyar kulturális év vezetője volt.
Bogyay Katalin közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, nemzetközi kommunikációt Londonban tanult. Televíziós újságíróként a nyolcvanas években a Magyar Televízióban kezdett dolgozni, majd a 90-es évek elejétől Londonban élt független televíziós újságíróként. 1999 és 2006 között volt a Londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Könyvet írt Dajka Margitról, Pilinszky Jánosról, az 1956-os forradalomról. Összegyűjtött interjúi kötetben jelentek meg. A Művészetek Királyi Társaságának tagja (London), a Liszt Akadémia Hálózat egyik alapítója.

Címkék: Kultúra-díjak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton