Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 13. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Bronzos fiúk, bronzért küzdő lányok – következő szezonban is kemények lesznek a rögbisek

Bronzos fiúk, bronzért küzdő lányok – következő szezonban is kemények lesznek a rögbisek

A férfi csapat bronzérmes az idei bajnokságban, míg a női még küzd a harmadik helyért. Mellettük az utánpótlás is keményen hajt a pályán. Rövid nyári pihenő után pedig újra Vitéz-módon belevágnak a rögbibe a csapatok.

Ismét bronz jutott a felnőtt NB I-es esztergomi rögbicsapatunknak, ami mindenképpen azt jelzi, hogy továbbra is bajnok esélyes a csapatunk. A 2000-es évek elején egymás után 10 alkalommal bajnoki aranyérmes generáció után, kialakulóban van az új 1995-2001 születésű gerinccsapat, akiket itt-ott kiegészítve idősebb vagy külföldi játékosok segítenek a cél elérésében azaz, hogy élvezetes, könnyed támadó rögbit játszó alakulat formálódjon, és idővel a sikerek nem maradnak el. Sölösi László edzőnek, és Zwelakhe Sodladla játékos-edzőnek kihívás a nagyon fiatal és az idősebb játékosok egybegyúrása, főleg hogy a 30 éves korosztály hiányos. Az ideális csapat a tagok összesége, ahol az egyéni érdekek és személyes jellemek olyan közösségé formálódnak, ami szervezett, közös etikai és erkölcsi értékeken alapszik, melynek vezére az edző, míg a pályán a csapatkapitány dirigálja az együttest. Az egyéni tehetségek nem véletlen a válogatottak meghatározói (Suiogan Tímár, Stiglmayer Márk, Sovány Erhard, Erős Regő, Kiss Kornél, Gyurcsik M., Sölösi D., Mándoki Martin), akik egy mederben tartásáért olyan játékos ikonok segédkeznek mint Koller Z, Suiogan K., vagy Heckel Z., de a nagyobb rögbi nemzetek képviselői (Raul Zaiba, Andrei Iftode román, Zwele dél-afrika) is olyan kultúrát teremtenek, ami a jólszervezett és sikerre éhes csapatot építik fel.

Az idei bronz meccsen azt a Battai Bulldogokat győzte le csapatunk 53-23-ra, akikkel mindig is óriási harcot vívtunk. A látványos rugby meccsen mindkét fél felcsillantotta erősségét - Batta tolongás játék, Esztergom 3/4 játék - de a végső győztes kilétéhez nem lehetett kétség, annyival frissebbek és gyorsabbak voltak Vitéz játékosaink, hogy állva hagyták az elfáradó Bulldogokat.

A 7's rugby bajnokság még csak most kezdődik, ahol az első tornát megnyerve a végső győzelemre is esélyesek a Vitéz-játékosok, a hátralévő két fordulóra gőzerővel készül csapatunk.
A következő szezont augusztusban edzőtáborozással kezdi a Vitézek összes csapata, és egyértelmű cél a minél több mérkőzés leszervezése - nemcsak hazai hanem külföldi is - , és a kiírt versenyeken az 1-3. hely megszerzése.

Lányok és sudárak és kemények
Még nincs vége a női 7's rugby szezonjának hiszen június 18-án Tárnokon szállnak harcba az utolsó bajnoki tornán a végső bronzéremért a lányok. Bíró Gábor tanítványai nagyon lelkes, roppan fiatal csapata 15 főre duzzadt az elmúlt szezon során, és kiváló egyéni játékosok alkotják, akikből a jövő csapata kialakulhat, ezzel felzárkózva a roppant sikeres férfi szakághoz. Több játékosunk már válogatott meghívót is kapott, ami jelzi az egyesület számára, hogy jó úton halad (Katona Bianka, Elekes Rebeka, Horváth Kitti valamint utánpótlásban: Róth Rebeka, Éles Johanna). A bajnokság lezárása után sincs megállás, hiszen az idei United World Gamesre nevezett a lány csapat, mely osztrák, cseh, lengyel ellenfelek mellett dél-afrikai csapat ellen is kipróbálhatják tudásukat.

Vitéz-apródok is remekelnek
A széles életkori sávban rögbiző gyerek – 8-tól 19 éves korig – szintén külföldön tudnak érvényesülni, mert sajnos kevés a hazai események száma. Mégis az U17 korcsoport Nagykőrösön talált legyőzőre 24-22 arányban június 4-én. A korosztállyal remélhetőleg egyre gyakrabban találkozhatunk mind XV és mind 7's rugby formájában, ezzel is segítve újra kialakítani a magyar utánpótlás bajnokságot. A szokásos iskolai és diák tornákon való részvétel továbbra is fő cél az egyesületben, de a lényeg a minden hónapra jutó külföldi ellenféllel szembeni élmény rögbi minél szélesebb csoport számára. A meghatározó játékosok egytől egyig a magyar korosztályos válogatottakban is fontos szerepet játszanak: Visi Baska, Plattmann Dani, Szóda Imre, Lovasi Gergő, Molnár Álmos de sorolhatnánk tovább, hiszen évről-évre egyre több fiatal mutat hatalmas fejlődést, mert hát Suoiogan Károly "nagymestertől" van mit tanulni.
Március: Drgaon Brno és Mladost Zagreb
Május: Kettering Rugby tour Anglia
Június: United World Games Klagenfurt 7's rugby torna - U14, U16, U18 korcsoportokban
Augusztus: Edzőtábor Szlovákiában

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.