Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 12. 11:21, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Civilek: hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt

Civilek: hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt

A legutóbbi, a témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. A Magyarországon elkövetett gyilkosságok 39 százalékát partnerkapcsolatban követik el - olvasható a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Jogvédő Egyesület közös, szerdai közleményében.

A szervezetek utaltak arra, hogy 2011-ben az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 72 nő halt meg családon belüli erőszak miatt.
Hangsúlyozták: ma Magyarországon minden ötödik nő ki van téve a családon belüli erőszaknak, és felbecsülhetetlen azoknak a száma, akik partnerkapcsolaton belül lelki vagy anyagi fenyegetettségben élnek.
A két szervezet azért tartotta fontosnak közölni mindezt, mert hétfőn a késő esti órákban zajlott a parlamentben a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezés vitája.
"A parlamenti vita során kiderült: a magyar Országgyűlés megválasztott képviselői közül kétségbeejtően kevesen értik, miről is szól ez a harc, mi a célja az eredményekért küzdő civileknek, szakértőknek, vállalatoknak" - hangsúlyozták.
A szakemberek szerint pedig jelentősen visszaszorítaná a bántalmazásokat, gyilkosságokat, ha megszületne egy önálló törvényi tényállás a családon belüli erőszakra. Abban az esetben a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa, valamint cél az is, hogy a büntetés elsősorban letöltendő szabadságvesztés legyen - fűzték hozzá.

Címkék: Civilek-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.