Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Május 04. 19:50, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Elektromos vagy benzines ágdaráló? - melyik éri meg jobban

Elektromos vagy benzines ágdaráló? - melyik éri meg jobban

Az ágdarálók nem csak a mezőgazdaság különféle területein lehetnek fontosak, de már egy nagyobb kerttel rendelkező családi háznál is érdemes elgondolkodni a beszerzésükön.

Ha pedig ökogazdálkodást folytatunk, még inkább lényeges lehet egy ágdaráló beszerzése. Milyet érdemes választanunk?

Az ágdarálónak számtalan előnye van

A hagyományos elgondolással ellentétben az ágdaráló igenis rendkívül hatékony lehet nem csak egy gazdaság rendbe tartására, de az ökológiai gazdaságokban is. Az aprító komposztálható formátumúra vágja azokat az ágakat, amelyek tüzelésre alkalmatlanok. Ez pedig nem csak a komposzthoz lehet optimális, de például a mulcsozás egyik elengedhetetlen része is lehet. Az ágdaráló segítségével ráadásul még akkor is sok helyet és vesződséget spórolunk meg magunknak, ha az ágakat egyébként nem hasznosítanánk semmire. A darálmány tárolása jóval kevesebb helyet vesz igénybe, mint az ágaké és egyéb fatörmelékeké. Ráadásul ha csak szimplán elszórjuk például a gyümölcsösbe az ágak darálékát, azok hamarabb bomlanak, és ezáltal is értékes anyagokat juttatunk vissza a földbe. Az ágdaráló segítségével tehát jóval tisztább lehet a környezetünk, és még a termőföldnek is jót tehetünk. Az ágdarálót ugyanakkor nem csak az ágak darálására tudjuk használni. A kartonpapír, a papír, illetve fa alapú építési hulladékokat is hatékonyan felaprítja – ez pedig nagy segítség például az olyan helyeken, ahol a fa anyagokat szeretnék hatékonyabban komposztálni vagy tárolni az elszállításig.

Milyen ágdarálók léteznek?

Ágdarálók között igen sokféle típus kapható. Egyrészt a kapacitás szerint is külön kategóriákra lehet bontani. A vékony ágakra való ágdarálókat félig fásszárú növényekhez, illetve a bokormetszés után maradt bokrok ágaihoz szokás választani. Ez a típusú ágdaráló már a vastagabb faágakat nem viszi el. Ugyanakkor egészen professzionális, ipari ágdarálókat is kapni, amelyek a karvastagságú ágakat is úgy darálják be, mint ha csak vékony piszkafák volnának. Az ilyen ipari ágdarálók a nagy méretű kertekben, gazdaságokban használhatóak igazán. Az ágdarálóknak létezik benzines és elektromos változata is. Előbbiek mobil ágdarálóként az áramhálózattól távol is használhatóak, utóbbiak pedig rákötve a hálózatra működtethetőek. A felhasználás módja dönti el, hogy nekünk melyikre lesz szükségünk. Ugyanakkor mind a benzines, mind az elektromos ágdarálók között is elég széles a választék. Ez persze az árában is meglátszik. Például a kisebb, mobilabb elektromos ágdarálók már egymillió forint alatt megkaphatóak. Ezek 4 centiméteres átmérővel rendelkező faágakat képesek maximum aprítani, és tökéletesek a nagyobb kerttel rendelkező családi házakhoz is. A nagyobb teljesítményű, például már 13-15 centis ágakat is aprító gépek esetén számolnunk kell a több millió forintos beszerzési költséggel. Viszont ez nagy gazdaságoknál, ahol például gyümölcsös található vagy erdőgazdálkodás is folyik, abszolút megtérülő befektetésnek számít hosszútávon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 15:20, szerda | PR

Arany és ezüst női papucsok – hogyan viseljük őket hétköznapi stilizációkban?

Az arany papucs tökéletes választás, ha egy kis eleganciát szeretnénk csempészni a hétköznapi öltözékünkbe.

2024. Július 16. 17:01, kedd | PR

Emberek és gépek egységben, avagy szakmunkák a 21. században

Elveszik a robotok a munkánkat? Nem feltétlenül! Igaz, a világ jelentősen átalakul. De a gépek már a 19-20. század környékén is feszültségeket, lázadásokat szültek.

2024. Július 12. 10:37, péntek | PR

A transzcendentális meditáció kezdők útmutatója: egyszerű lépések a békésebb élet felé

A transzcendentális meditáció (tm) egyre több ember figyelmét kelti fel, mint egy egyszerű, mégis mélyreható technika a stressz csökkentésére, a belső béke elérésére és az általános jólét javítására.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén