Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Szeptember 30. 15:23, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Életmódváltással az egészségünkért!

Életmódváltással az egészségünkért!

Ma már számtalan információt szerezhetünk be az egészséges életmódról a különböző forrásokból (szakkönyvek, internet, TV), akár akarjuk, akár nem.

Sokakban kialakul egy kép, hogy mit is jelent egészségesen élni, ám olyanok is vannak, akik az életmódváltást a fogyókúrával azonosítják.

Ennél azonban jóval összetettebb a kérdés, ha valóban egészséges életmódot szeretnénk ezután folytatni.

A tények
Magyarország – valljuk be – nem tartozik sem a legegészségesebb, sem a legsportosabb nemzetek közé, pedig a kettő összefügg egymással. Ugyanakkor az is tény, hogy Európa egészét tekintve, élen járunk a tévénézéssel töltött idő hosszúságában, és ezt csak növeli a manapság divatos internetezés, amely ugyanolyan ülő tevékenység, mint a tévézés. A mozgásszegény életmódnak pedig nem csak az elhízás a következménye. Ennél sokkal károsabb egészségromboló hatásokkal is számolhatunk: szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, gerinc- és ízületi bántalmak, és a sor még hosszasan folytatható. Elszomorító tény az is, hogy mivel gyermekeink leginkább mintákat másolnak, a mozgásszegény életmód ily módon átöröklődik a következő generációkra is.

Váltsunk életmódot! De hogyan is?
Az életmódváltás első lépése a határozott döntés, mely fejben születik meg. Ezt követően szintén fejben el kell terveznünk, hogy milyen lépésekben fogjuk megvalósítani életünk gyökeres átalakítását, mert valójában erről van szó, ezért is lépik meg csak igen kevesen. A valódi változtatás életünk minden területén kemény erőfeszítéseket és kényelmünk feladását is jelenti. De tudnunk kell, hogy a teljes változás nem fog egy-két nap alatt bekövetkezni, ez egy hosszú, sokszor keserves, nehéz folyamat, amíg az új életformát a sajátunknak tekintjük és megszeretjük.
A hatékony változtatáshoz elengedhetetlen a célok kitűzése, mégpedig a reális céloké! Ha olyan célt tűzünk ki magunk elé, amit nem tudunk majd elérni vagy csak nagyon hosszú idő múlva, akkor nagy az esély rá, hogy hamar feladjuk. Mindig kis lépésekben, kis célokkal haladjunk előre, és ha azokat már elértük, akkor lépjünk csak tovább.

Nagyon fontos a motiváció is, e nélkül ne is kezdjük el. Attól függően, hogy kinek mi a belső késztetése, ez lehet egészségünk megőrzése, szebb test elérése, fogyás, kialakult betegség legyőzése, versenyen való részvétel, stb.

Az életmódváltás az egész életünkre szóló folyamat, teljes szemléletváltást követel tőlünk, ennek megfelelően vágjunk bele. Része az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a több alvás, egészség megőrzési ismeretek elsajátítása, hiszen ez alapvető, hogy tenni is tudjunk a testünk egészségéért.

Az életmódváltás elkezdése bármely korban lehetséges, és sohasem késő. De tény, hogy minél hamarabb kezd el valaki egészségesen élni, annál jobb eredményeket tud elérni, annál tovább marad egészséges. A legjobb, ha már a gyermekeinknek is az egészséges utat mutatjuk meg, és pici koruktól fogva tudatosan erre az útra irányítjuk őket, így nekik már az egészséges életmód lesz a természetes életforma, így nekik nem kell később „drasztikus” életmódváltásra kényszerülniük.

Az életmódváltás eleinte több időt igényel, hiszen több mindent kell egyszerre változtatnunk, ám ha ezek már a napirendünkben vannak, akkor később nem fog több időt igénybe venni, mint a régi rossz életmód. Az ételek elkészítése kezdetben több figyelmet vesz igénybe, hiszen meg kell tanulnunk az új alapanyagokból az új ételek elkészítését, de ez szintén csak pár hét. Időzítsük a kezdeti fázisokat például a nyári szabadság idejére!

Címkék: életmód, egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.