Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 01. 11:16, szombat | PR
Forrás: (x)

Erre érdemes odafigyelni lakásfelújítás alkalmával

Erre érdemes odafigyelni lakásfelújítás alkalmával

Akár vásároltunk egy használt ingatlant, akár a sajátunkról van szó, sajnos nem tart örökké, ezért időről-időre szükséges elvégeznünk egy alaposabb lakásfelújítást.

Nyilván mindenki viszolyog az ilyen munkaakcióktól, hiszen ezek rendetlenséggel, piszokkal, porral járnak, felborul a napi rutinunk, a komfortérzetünk, másrészt pedig a felújítás, akár kisebb, akár nagyobb mértékű bizony költségekkel is jár.

Talán az egyik leggyakoribb felújítás, amit házunkon, lakásunkon el kell végezni bizonyos időközönként, az a nyílászárók cseréje. Az ajtók és különösen az ablakok idővel elhasználódnak, megvetemednek, nem zárnak olyan jól, emiatt pedig nyáron a lakás meleg lesz, télen pedig kiszökik az energia. Különösen aktuális ez a jelen helyzetben és a tél közeledtével. A felújítás jelentős mértékben függ attól, hogy otthonunkon fa, üvegszálas, vagy alumínium ablakok vannak-e és a csere során meg kívánjuk-e tartani az addig használt anyagot vagy másfélét választanánk.

Melyiket válasszuk?

A felújítás során első lépésként azt kell eldöntenünk, milyen alapanyagból készült nyílászárót szeretnénk beépíteni. Érdemes ezt alaposan átgondolni, hiszen minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A hagyományos, leginkább elterjedt változat a fából készült ablak. A múltban ezeket használták a legtöbben, ha régebbi házba, lakásba költözünk, jó eséllyel ilyen ablakokat találunk ott. Ennek előnye a természetesség, a fa szépen néz ki, jól illeszkedhet a ház kialakításához és a környezethez is. Ugyanakkor, tudunk kell, hogy a fa ablakok vannak a leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, az eső, erős napfény miatt megkopnak, megvetemedhetnek, illetve, ha nem szellőztetünk rendszeresen, a faanyag gombásodhat is.

A megvetemedés miatt pedig a nyílászáró hőtartó képessége is csökken, ami azt jelenti, hogy télen több energiát igényelhet a lakás felfűtése és megfelelő hőmérsékleten tartása. A beázásról nem is beszélve, ami a falakat is károsíthatja.

Ezzel szemben, az alumíniumból készült ablakok, noha sokan nem szeretik őket sterilnek tűnő kinézete és magas ára miatt, ez a leginkább időtálló megoldás. Az ilyen ablakok ellenállnak az időjárásnak és akinek az esztétika helyett fontosabb, hogy olyan nyílászárót építsen be, amelynek a teherbírása nagyobb, nehezebben sérül és sokkal hosszabb ideig funkcionális, annak érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson.

Napjaink legnépszerűbb és legelterjedtebb ablakai a műanyagból készült változatok. Ezek előnyei közé tartozik, hogy lényegesen olcsóbbak, mint az alumínium ablakok, de élettartamuk majdnem olyan hosszú. Többféle színben is elérhetőek, ezért a lakásunk kinézetéhez tudjuk igazítani őket. Ezen ablakok hátránya, hogy mivel műanyagról van szó, ezért, ha esetleg elmulasztjuk a rendszeres szellőztetést, akkor a lakásban megjelenhet a penész, illetve, a műanyag sérülése esetén a javítás is költségesebb lehet.

A fenti szempontokat hasznos lehet figyelembe venni, amikor a nyílászárók cseréjén gondolkodunk. Emellett érdemes szakemberekkel is beszélni, ők is hozzá tudnak járulni hasznos tanácsokkal a megfelelő döntéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.