Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2022. Október 01. 11:16, szombat | PR
Forrás: (x)

Erre érdemes odafigyelni lakásfelújítás alkalmával

Erre érdemes odafigyelni lakásfelújítás alkalmával

Akár vásároltunk egy használt ingatlant, akár a sajátunkról van szó, sajnos nem tart örökké, ezért időről-időre szükséges elvégeznünk egy alaposabb lakásfelújítást.

Nyilván mindenki viszolyog az ilyen munkaakcióktól, hiszen ezek rendetlenséggel, piszokkal, porral járnak, felborul a napi rutinunk, a komfortérzetünk, másrészt pedig a felújítás, akár kisebb, akár nagyobb mértékű bizony költségekkel is jár.

Talán az egyik leggyakoribb felújítás, amit házunkon, lakásunkon el kell végezni bizonyos időközönként, az a nyílászárók cseréje. Az ajtók és különösen az ablakok idővel elhasználódnak, megvetemednek, nem zárnak olyan jól, emiatt pedig nyáron a lakás meleg lesz, télen pedig kiszökik az energia. Különösen aktuális ez a jelen helyzetben és a tél közeledtével. A felújítás jelentős mértékben függ attól, hogy otthonunkon fa, üvegszálas, vagy alumínium ablakok vannak-e és a csere során meg kívánjuk-e tartani az addig használt anyagot vagy másfélét választanánk.

Melyiket válasszuk?

A felújítás során első lépésként azt kell eldöntenünk, milyen alapanyagból készült nyílászárót szeretnénk beépíteni. Érdemes ezt alaposan átgondolni, hiszen minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A hagyományos, leginkább elterjedt változat a fából készült ablak. A múltban ezeket használták a legtöbben, ha régebbi házba, lakásba költözünk, jó eséllyel ilyen ablakokat találunk ott. Ennek előnye a természetesség, a fa szépen néz ki, jól illeszkedhet a ház kialakításához és a környezethez is. Ugyanakkor, tudunk kell, hogy a fa ablakok vannak a leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak, az eső, erős napfény miatt megkopnak, megvetemedhetnek, illetve, ha nem szellőztetünk rendszeresen, a faanyag gombásodhat is.

A megvetemedés miatt pedig a nyílászáró hőtartó képessége is csökken, ami azt jelenti, hogy télen több energiát igényelhet a lakás felfűtése és megfelelő hőmérsékleten tartása. A beázásról nem is beszélve, ami a falakat is károsíthatja.

Ezzel szemben, az alumíniumból készült ablakok, noha sokan nem szeretik őket sterilnek tűnő kinézete és magas ára miatt, ez a leginkább időtálló megoldás. Az ilyen ablakok ellenállnak az időjárásnak és akinek az esztétika helyett fontosabb, hogy olyan nyílászárót építsen be, amelynek a teherbírása nagyobb, nehezebben sérül és sokkal hosszabb ideig funkcionális, annak érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson.

Napjaink legnépszerűbb és legelterjedtebb ablakai a műanyagból készült változatok. Ezek előnyei közé tartozik, hogy lényegesen olcsóbbak, mint az alumínium ablakok, de élettartamuk majdnem olyan hosszú. Többféle színben is elérhetőek, ezért a lakásunk kinézetéhez tudjuk igazítani őket. Ezen ablakok hátránya, hogy mivel műanyagról van szó, ezért, ha esetleg elmulasztjuk a rendszeres szellőztetést, akkor a lakásban megjelenhet a penész, illetve, a műanyag sérülése esetén a javítás is költségesebb lehet.

A fenti szempontokat hasznos lehet figyelembe venni, amikor a nyílászárók cseréjén gondolkodunk. Emellett érdemes szakemberekkel is beszélni, ők is hozzá tudnak járulni hasznos tanácsokkal a megfelelő döntéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 10:34, péntek | PR

Ha van weboldalad, ezt 2023-ban meg kell tenned

Időben fel kell készülnöd a jövő évre, ha van weboldalad, vagy webshopod és nem csak Esztergom környékén, de országosan számítasz forgalomra.

2022. November 25. 10:33, péntek | PR

6 hely, ahol mindenképpen készíts fotót, ha Las Vegasban jársz

Napjainkban a közösségi oldalak népszerűsége töretlen. Ha te is szereted kitenni ezekre a legjobban sikerült képeidet, akkor mutatjuk is, hogy hol, milyen helyeken készíts képet, ha Las Vegasban jársz!

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.