Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Szeptember 05. 14:24, kedd | PR
Forrás: (x)

Hogyan erősítsük meg a ház körüli füves területeket, és miért ne becsüljük alá a vízellátást?

Hogyan erősítsük meg a ház körüli füves területeket, és miért ne becsüljük alá a vízellátást?

A szép, dús gyep valószínű minden kerttulajdonos álma, ám közel sem olyan egyszerű elérni, mint ahogy elsőre hinnénk. De egy kis odafigyeléssel olyan füvet kaphatunk, amit később már sokkal könnyebb lesz gondozni is.

A fotó forrása: Travis - stock.adobe.com

A szép gyep titka az előkészítésen is múlik

Nem elég csak leszórni a fűmagot, majd behengerelni. Már a talaj előkészítésnél is fontos, hogy olyan minőségű és tápanyagban gazdag helyet biztosítsunk a növényeknek, amelytől erős és dús gyep fejlődik. Ha van türelmünk és időnk, akkor fűmagról is nevelhetünk szép pázsitot, de ez időigényesebb. Ha viszont szinte azonnal dús felületet szeretnénk kapni, akkor mindenképp megéri gyepszőnyeget használni. Akármelyiket is válasszuk, mindkét esetben fontos, hogy a talaj jól előkészített legyen. Csomómentes, humuszban gazdag és persze homokkal kevert, amely segíti a vízelvezetést. Nem árt, ha gyephálót is alkalmazunk. A gyephálóknak az egyik legfontosabb előnye, hogy megelőzik, hogy vakondok vagy más élőlények túrják fel alulról a gyepfelületet. Emellett azért is hasznos ez a termék, mert az időjárásnak ellenálló, füves felületet képez, azaz nyugodtan ráállhatunk majd az autóval átázott talaj esetén is, nem teszünk kárt a fűben. Ránézésre ott sem lesz, viszont hatalmas szolgálatot tesz a kert szépen tartásához.

A fotó forrása: kulkann - stock.adobe.com

Rendszeres karbantartás, megfelelő nyírás – sosem szabad kihagyni

Az összefüggő és dús terület legnagyobb ellensége a gyom és az időjárás. Az apró gyomnövények szinte már az első napokban is megjelenhetnek a fűszálak között. Ez akkor is így van, ha gyepszőnyeget terítettünk le. Ezért napi szinten érdemes ellenőrizni a helyzetet. A magoncokat viszont még könnyedén eltávolíthatjuk kézzel, ha pedig túl sok a gyomkezdemény, irtót is bevethetünk rá. A gyomirtást sose vegyük félvállról, mert a legszebb füvet is nagyon hamar elcsúfíthatják. Ugyanez a helyzet az esős időjárással is. Ha túl sokat esik az eső, akkor olyan vízfoltok jelenhetnek meg, főleg a lejtős területeken, amelyek csúnya nyomot hagynak majd a füves részeken. Ezeket kis nyomású szivattyúk alkalmazásával, vagy a gyepterület megfelelő vízelvezetésével, csatornázásával tudjuk elvezetni.

Mindig az időjárásnak megfelelően nyírjuk a füvet!

A gyep gondozása is olyan, mint a férfi szandálok viselése. Hiába választja valaki a legjobb, legdrágább és legszebb finom bőrszandált, zoknival viselve teljesen elveszti a lényegét. A gyepnél is ez a helyzet. Ha rosszul nyírjuk, hiába trágyázzuk és figyelünk oda egész évben rá, könnyen tönkre tehetjük egy rossz nyírással. Ezért mindig az adott időjáráshoz mérve, a megfelelő vágásmagasságban a fajtának legjobb módon vágjuk a gyepet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 11:39, kedd | PR

A régi bérházak varázsa Budapesten

Budapest, a Duna gyöngyszeme, nem csak a híres fürdőivel és gasztronómiai kínálatával csábítja a látogatókat, hanem lenyűgöző építészeti örökségével is.

2023. Szeptember 29. 12:54, péntek | PR

K&H: elég néhány jó szó

hangalapú digitális forintátutalás elsőként a magyar pénzügyi szektorban

2023. Szeptember 19. 14:10, kedd | PR

Fergeteges buli volt a Hidasi Bányásznapokon

A Bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza.

2023. Szeptember 13. 17:40, szerda | PR

Elkészült a Jánosik Kft. közreműködésével felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központ.

A napokban ünnepélyes keretek között adták át a közel 3 milliárd forintból felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központot -jelentette be Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa