Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 02. 19:05, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Hogyan kezdjük el a sportolást, ha teljesen kezdők vagyunk

Hogyan kezdjük el a sportolást, ha teljesen kezdők vagyunk

Az egészség a legnagyobb kincs az életünkben, megőrzése nagyon fontos, hiszen nélküle értéktelennek érezzük még magát az életet is

– akinek már volt komolyabb, hosszas betegsége, vagy most is azzal küzd, sajnos jól ismeri ezt az érzést. Rendszeres testmozgással nem csak a kellemetlen súlyfeleslegnek vehetjük elejét, de nagyon sokféle betegség kiküszöbölhető és megelőzhető, vagy kordában tartható általa. A sportolás elkezdése azonban soha nem egyszerű, nulláról kezdeni pedig nehéz feladat. Ha nem megfelelően vágunk bele, a kudarcélmények elveszik a folytatáshoz való kedvet és abbahagyjuk, még mielőtt ráérezhettünk volna az ízére és hasznunkra válhatott volna. Néhány javaslat kezdőknek a capetansport.hu alapján.

Néhány alap tudnivaló, mielőtt belevágnánk
Ha valaki szilárdan elhatározza, hogy sportolni fog, fontos, hogy legyen hozzá kellő motivációja, ami a nehezebb napokon is átlendíti és előreviszi. Lehet ez a plusz kilók ledolgozásának a ténye a karcsúbb alkatért, vagy a jobb kondícióba kerülés – mindegy, csak legyen egy kitűzött cél!

Teljesen természetes, hogy lesznek napok, amikor nem lesz kedv a mozgáshoz. Ha nagyon nem megy, ne erőltessük, mert az visszaüthet. Inkább pihenjünk egy-egy napot, míg feltöltődik a szervezet és a lelkünk, s csak utána térjünk vissza a választott mozgásformához, ami nem mindegy, hogy mi. Meg kell találni a számunkra legoptimálisabbat, mert ha nem az alkatunknak, személyiségünknek ideálisat választunk, idejekorán belebukhatunk.

Gondoljuk át, milyen sportolási forma felelne meg! Szabadtéri, otthon is végezhető, esetleg edzőtermi? Önálló, vagy csoportos forma? Igénylünk szakemberi felügyeletet hozzá, vagy magunk is boldogulunk? Csendes tevékenység legyen, vagy jobb, ha közben szól egy ritmusos zene? Lazább, szabad időintervallumú, netán időtartamhoz kötött, feszes tempójú, dinamikus? Ismétlődő elemeket tartalmazó, vagy változatos? Eszközöket felhasználó, vagy azok nélkül is végezhető?

Bármilyenre essen is a választás, tudatában kell lenni annak, hogy látványos eredmények nem várhatóak gyorsan. A sport hosszú távú befektetés, ám a kitartás és a rendszeresség meghozza a gyümölcsét, miközben közérzetünk is érezhetően javulni fog!

További alapvető tanácsok
Csak fokozatosan, apró lépésekben érdemes nekikezdeni, s az intenzitás mellett az időtartamot is csak lassan szabad emelni! Egyrészt, így sportolási kedvünk megmarad, másrészt szervezetünket óvni kell a hirtelen megterheléstől, testünket pedig az esetleges sérülésektől. Épp evégett elengedhetetlen mindig a teljes testes bemelegítés is, majd a gyakorlatsor végén a nyújtás, levezetés, amivel biztosítjuk szervezetünk számára, hogy zökkenőmentesen térhessen vissza normál állapotába! E két állandó lépéssel még az izomlázat is csökkenthetjük, ami további erőt ad a soron következő edzéshez.

A megfelelő ruha kiválasztásánál a kényelem és a légáteresztés legyen a szempont, ne a divat! Az ízületek védelmében viszont már kiemelten jelentős a jó kiképzésű lábbeli beszerzése, nők számára pedig a sportmelltartó!

A szervezet hidratációja roppant fontos, ezért ne feledkezzünk meg a folyamatos folyadékbevitelről! Megfelelő folyadékmennyiség nélkül az agy és a többi szerv sem képes a feladatát jól ellátni, ahogyan az izmok sem. A cukros, alkoholos és szénsavas italok kerülendők, a tiszta víz, a friss gyümölcslé és a zöld tea ellenben kiváló.

Éhgyomorral sose kezdjünk edzésbe, ahogyan teljesen teli hassal sem! Az ételmegvonás és a túlevés is szédülést, általános gyengeséget, energiaszint vesztést, rosszullétet eredményezhet. Egy banán, vagy egy müzli szelet azonban ideális energiaforrás sport előtt, melyből orvosi véleményezés szerint heti három alkalom megfelelő lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT