Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2020. Január 24. 14:59, péntek | PR

Hogyan spóroljunk a rezsin télen?

Hogyan spóroljunk a rezsin télen?

A háztartások költségeit jelentősen megnövelheti a téli fűtési időszak, különösen, ha kint röpködnek a mínuszok.

A rezsi legnagyobb elemét a hideg hónapokban a lakás melegének biztosítása adja, nemcsak a fűtésszámla, de a víz-, és a villanyszámla csökkentésére is adunk néhány tippet, hogy több pénz maradjon a zsebedben télen!

Attól függően, mivel gondoskodunk otthonunk melegéről, a fűtési szezon egy család számára havonta több tízezer forintba is kerülhet. A következőkben olyan pénztárcabarát, vagy korszerűsítési ötleteket olvashatsz, amik jelentős összegeket faraghatnak le a kiadásaidból.

Fűtéskorszerűsítés
Ha az otthonunkban még a régi, öntöttvas radiátorok szolgáltatják a meleget, a következő évre már érdemes korszerűbb változattal készülni, amik mérőműszerrel felszereltek és nem pazarolják a beérkező hőmennyiséget. Ezt a műszert minden távhővel fűtött lakásba érdemes felszereltetni, ha még nem történt meg, pontos adatokat kaphatunk ugyanis arról, mennyi hőre van szükségünk ahhoz, hogy egy meghatározott hőfokot elérjünk. Ez a műszer segíti továbbá azt is, hogy csak annyit fizessünk a szolgáltatónak, amennyit valóban felhasználtunk.

A gázfűtéses otthonokban minden fűtési időszak előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a konvektorokat. Ez saját és családtagjaink biztonsága miatt is fontos, egy meghibásodás ugyanis az életünkbe is kerülhet. Azt viszont kevesebben tudják, hogy egy alapos tisztítás hatására nemcsak a szén-monoxid visszaáramlásának kockázata csökken, de akár a fűtőtestek teljesítménye is érezhetően megnőhet.

Nyílászáró csere
Egy rosszul szigetelő, vagy régi nyílászáró két fronton is növeli a fűtésszámlát, ezzel támadva a pénztárcánkat. Egyrészt kiengedi a meleget, másrészt beengedi a hideget, ami azt eredményezi, hogy a kívánt hőmérsékletet a lakásban csak magasabb fokozaton üzemelő fűtőtesttel érhetjük el. A hőmennyiség elvész, mi pedig olyasmiért fizetünk, amiből végső soron nem származik hasznunk. Ez egy egyszeri nagyobb beruházást jelent, de ma már remek személyi kölcsön megoldások vannak, melyek felújításra fordíthatók.

Természetesen a nyílászárók cseréje nemcsak drága, de körülményes folyamat is, ami megkíván bizonyos környezeti körülményeket. Ha erre most nincs időd, több pénztárcabarát megoldást is kínálnak a barkácsáruházak, amik sem szerszámokat, sem szakértelmet nem igényelnek. Az egyik ilyen a D-profilnak is nevezett öntapadós szigetelő csík, amit az ablak peremére kell felragasztani, hogy kitöltse az esetleges hézagokat és kint tartsa a hideget.

A hőszigetelő párnák is sokat segíthetnek a fűtési díj lefaragásában. Ezeket tegyük a nyílászárók olyan pontjaihoz, ahol érezhetően áramlik be a hideg levegő, a padlót pedig takarjuk le meleg szőnyegekkel, hogy az alulról érkező hidegnek is gátat szabjunk!

Energiafogyasztás csökkentése
Az energián itt elsősorban az áramot értjük, de azzal is rengeteg fűtési energiát spórolhatunk, ha a fűtést nem kapcsoljuk ki teljesen, amikor nem tartózkodunk otthon. Ez általánosan ismert spórolási tipp, a gyakorlatban azonban az ellenkezőjét érhetjük el vele, a kihűlt lakást újra felfűteni ugyanis jóval több energiába kerül, mintha a fűtőtest egész nap üzemelt volna egy alacsonyabb fokozaton.

A hosszú éjszakák egyúttal azt is jelentik, hogy télen több áramot használunk, mint nyáron. Ha az áramszámlából akarsz lefaragni, az első lépés legyen az, hogy csak ott hagyod égve a villanyt, ahol épp tartózkodsz! Ezen kívül érdemes beruházni LED villanykörtékre, amik harmadannyi energiát használhatnak, mint a hagyományos izzók és ugyanannyi fényt adnak.

A vízhasználat optimalizálása
Egy ember átlagosan akár négyszáz liter vizet is elhasználhat naponta. Ebből ideális esetben két-három liternyit iszik meg, a többi pedig a lefolyón távozik kézmosás, wc használat, mosogatás, fürdés és zuhanyzás során.

Még egy hideg téli napon is érdemesebb azonban a zuhanyt választani, amikor egy forró fürdőnél semmi nem esne jobban. Zuhanyzás során fele annyi vizet használunk el, mintha megtöltenénk a fürdőkádat, de olyan apróságokkal is csökkenthetjük a vízhasználatunkat, ha csak akkor indítjuk el a mosó-, és mosogatógépet, amikor azok teljesen megteltek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 24. 18:21, péntek | PR

Milyen kocsmai nyerőgépek érhetőek el online?

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindent találhatunk az interneten, ha egy kicsit kutatunk.

2022. Június 24. 11:15, péntek | PR

Mennyit aludjon gyermekünk – egészséges mennyiség és minőség

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindenki számára fontos egészségügyi okokból. Azonban a gyerekek esetében ez kiemelten fontos ez fejlődésük szempontjából.

2022. Június 23. 15:23, csütörtök | PR

Ismered a népszerűbb szimbólumokat az online slot játékból?

A leggyakrabban használt szimbólumok az online nyerőgépes játékokban

2022. Június 23. 14:23, csütörtök | PR

Futás, kerékpározás a legjobb kardió?

Kardió – az ember vagy imádja, vagy utálja. A legtöbb testépítő és fitneszkövető számára a kardió a zsírégető edzések túlnyomó részét alkotja, különösen a versenyekre való felkészülés során.