Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Január 24. 14:59, péntek | PR

Hogyan spóroljunk a rezsin télen?

Hogyan spóroljunk a rezsin télen?

A háztartások költségeit jelentősen megnövelheti a téli fűtési időszak, különösen, ha kint röpködnek a mínuszok.

A rezsi legnagyobb elemét a hideg hónapokban a lakás melegének biztosítása adja, nemcsak a fűtésszámla, de a víz-, és a villanyszámla csökkentésére is adunk néhány tippet, hogy több pénz maradjon a zsebedben télen!

Attól függően, mivel gondoskodunk otthonunk melegéről, a fűtési szezon egy család számára havonta több tízezer forintba is kerülhet. A következőkben olyan pénztárcabarát, vagy korszerűsítési ötleteket olvashatsz, amik jelentős összegeket faraghatnak le a kiadásaidból.

Fűtéskorszerűsítés
Ha az otthonunkban még a régi, öntöttvas radiátorok szolgáltatják a meleget, a következő évre már érdemes korszerűbb változattal készülni, amik mérőműszerrel felszereltek és nem pazarolják a beérkező hőmennyiséget. Ezt a műszert minden távhővel fűtött lakásba érdemes felszereltetni, ha még nem történt meg, pontos adatokat kaphatunk ugyanis arról, mennyi hőre van szükségünk ahhoz, hogy egy meghatározott hőfokot elérjünk. Ez a műszer segíti továbbá azt is, hogy csak annyit fizessünk a szolgáltatónak, amennyit valóban felhasználtunk.

A gázfűtéses otthonokban minden fűtési időszak előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a konvektorokat. Ez saját és családtagjaink biztonsága miatt is fontos, egy meghibásodás ugyanis az életünkbe is kerülhet. Azt viszont kevesebben tudják, hogy egy alapos tisztítás hatására nemcsak a szén-monoxid visszaáramlásának kockázata csökken, de akár a fűtőtestek teljesítménye is érezhetően megnőhet.

Nyílászáró csere
Egy rosszul szigetelő, vagy régi nyílászáró két fronton is növeli a fűtésszámlát, ezzel támadva a pénztárcánkat. Egyrészt kiengedi a meleget, másrészt beengedi a hideget, ami azt eredményezi, hogy a kívánt hőmérsékletet a lakásban csak magasabb fokozaton üzemelő fűtőtesttel érhetjük el. A hőmennyiség elvész, mi pedig olyasmiért fizetünk, amiből végső soron nem származik hasznunk. Ez egy egyszeri nagyobb beruházást jelent, de ma már remek személyi kölcsön megoldások vannak, melyek felújításra fordíthatók.

Természetesen a nyílászárók cseréje nemcsak drága, de körülményes folyamat is, ami megkíván bizonyos környezeti körülményeket. Ha erre most nincs időd, több pénztárcabarát megoldást is kínálnak a barkácsáruházak, amik sem szerszámokat, sem szakértelmet nem igényelnek. Az egyik ilyen a D-profilnak is nevezett öntapadós szigetelő csík, amit az ablak peremére kell felragasztani, hogy kitöltse az esetleges hézagokat és kint tartsa a hideget.

A hőszigetelő párnák is sokat segíthetnek a fűtési díj lefaragásában. Ezeket tegyük a nyílászárók olyan pontjaihoz, ahol érezhetően áramlik be a hideg levegő, a padlót pedig takarjuk le meleg szőnyegekkel, hogy az alulról érkező hidegnek is gátat szabjunk!

Energiafogyasztás csökkentése
Az energián itt elsősorban az áramot értjük, de azzal is rengeteg fűtési energiát spórolhatunk, ha a fűtést nem kapcsoljuk ki teljesen, amikor nem tartózkodunk otthon. Ez általánosan ismert spórolási tipp, a gyakorlatban azonban az ellenkezőjét érhetjük el vele, a kihűlt lakást újra felfűteni ugyanis jóval több energiába kerül, mintha a fűtőtest egész nap üzemelt volna egy alacsonyabb fokozaton.

A hosszú éjszakák egyúttal azt is jelentik, hogy télen több áramot használunk, mint nyáron. Ha az áramszámlából akarsz lefaragni, az első lépés legyen az, hogy csak ott hagyod égve a villanyt, ahol épp tartózkodsz! Ezen kívül érdemes beruházni LED villanykörtékre, amik harmadannyi energiát használhatnak, mint a hagyományos izzók és ugyanannyi fényt adnak.

A vízhasználat optimalizálása
Egy ember átlagosan akár négyszáz liter vizet is elhasználhat naponta. Ebből ideális esetben két-három liternyit iszik meg, a többi pedig a lefolyón távozik kézmosás, wc használat, mosogatás, fürdés és zuhanyzás során.

Még egy hideg téli napon is érdemesebb azonban a zuhanyt választani, amikor egy forró fürdőnél semmi nem esne jobban. Zuhanyzás során fele annyi vizet használunk el, mintha megtöltenénk a fürdőkádat, de olyan apróságokkal is csökkenthetjük a vízhasználatunkat, ha csak akkor indítjuk el a mosó-, és mosogatógépet, amikor azok teljesen megteltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.