Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 05. 10:19, szombat | PR
Forrás: (x)

Így védekezzünk a vakond ellen kíméletes módszerekkel!

Így védekezzünk a vakond ellen kíméletes módszerekkel!

Nehéz eldönteni, hogy a vakond hasznos vagy káros, ha megjelenik a kertünkben.

Egyrészt egy aranyos kis fekete állat, akit Zdeněk Miler Kisvakond című meséjéből is jól ismerünk, és számos kártékony rovartól tud megszabadítani minket. Másfelől pedig kártékonynak tartják, mert széttúrja a kertet, nagy földkupacokat hagyva maga után.

A közönséges vakond (Talpa europaea) egész Európában megtalálható, a vakondfélék családjába tartozó emlősállat, mely hazákban is gyakori. Találkozhatunk vele erdős-mezős területeken, de a kertekben is gyakorta felbukkan. Hazánkban védettnek számít, eszmei értéke 25 000 Ft, vagyis aki elpusztít egy ilyen állatot, arra pénzbírság vár.

Vakonddal szinte már mindenki találkozott, kb. 15-17 cm-re nő meg, és a testét tömött fekete, puha bunda borítja. A szemei aprók, szinte nem is látszanak. A látása gyenge, ugyanakkor a szaglása és a hallása nagyon jó. Mellső lábain ásókarmok vannak, ennek segítségével halad könnyen a talajban.

Mivel a talajban lakik, és járatokat ás, komoly károkat is okozhat a kertben. Ásás közben károsíthatja a dísznövények gyökerét, feltúrhatja a füvesített területeket, de még a zöldség palántákat és a frissen ültetett virágokat is kitúrhatja.

Ennek ellenére vannak hasznos tulajdonságai is, például az, hogy számos, talajban lakó vagy fejlődő kártevő rovarnak a vakond a természetes ellensége, és megtisztítja tőlük a kertünket, például a cserebogártól, a ganajtúró bogártól, a lótücsöktől, és ezek lárváitól, de a csigákat és időnként a gilisztákat is elfogyasztja.

Védekezés a vakond ellen

Mivel védett állatnak számít hazánkban, lehetőleg olyan módszert keressünk az eltávolítására, amivel nem pusztítjuk el. Erre számos megoldás létezik, befoghatjuk, de távol is tarthatjuk a kertünktől. A vakond megfelelő táplálék híján magától tovább áll.

Amennyiben a befogás mellett döntünk, semmiképp se pusztítsuk el, hanem vigyük el egy távolabbi rétre vagy mezőre, és ott engedjük szabadon.

A házi praktikák közül van egy-két olyan módszer, amely a talajra nézve káros, így ezeket a módszereket inkább kerüljük el. Ilyen módszer az olajjal, benzinnel, petróleummal átitatott rongy vakondtúrásba tömése, vagy ezeknek az ártalmas anyagoknak a járatba öntése.

Szintén kerüljük az éles tárgyak, vagy üvegcserepek járatba tömködését. Ez egyrészt beleset veszélyes ránk nézve, és az állatban is kárt tehet.

A vakond kiöntése is gyakran alkalmazott módszer, ugyanakkor egyáltalán nem mondható hatékonynak. Egyrészt, mert a bejuttatott víz nagy része a talajba, és nem a járatokba fog jutni, másrészt, mert a vakond ki fogja kerülni az elárasztott járatokat, és keres egy másikat.

Vannak azonban olyan praktikák is, melyekkel nem károsítjuk sem a kertünket, sem pedig a vakond testi épségét, ráadásul viszonylag hatékonynak mondhatók.

Az egyik ilyen módszer a hasindító kutyatej, más néven vakondfű vagy vakondűző (Euphorbia lathyris) ültetése, ez a növény azonban csak akkor hatékony, ha a vakond az ásás során megsérti a gyökerét. Ilyenkor ugyanis a növény kellemetlen szagot áraszt, ami zavarni fogja a vakondot, így elhagyja a kertünket.

Viszont az is előfordulhat, hogy az állat kikerüli ezeket a gyökereket, vagyis teljesen hatástalan lesz rá. Emellett azt sem árt tudni, hogy ez a növény mérgező, ezért ha kisgyerek is játszik a kertben, nem épp ideális választás.

Szintén hatékony módszer az üres sörösüveg leásása. Az üveg kiálló nyaka szeles időben fütyülő hangot fog adni, ami nagyon irritáló a vakond számára. Ez a módszer viszont csak szeles időben működik, ha szélcsend van, az üveg nem fütyül, így a vakond is a kertünkben marad.

Egyes kutyafajták is hasznosak lehetnek a vakond ellen. A kotorékebek nagyon hatékonyan tudják kiásni a vakondot, viszont ez a lehetőség a vakond életét is veszélyezteti.

A kereskedelemben számos eszköz megtalálható, ami szintén bevethető a vakond ellen. Vásárolhatunk csapdákat, amit a járatba kell lehelyezni. Ezek általában trükkös ajtajú hengerek, melybe a vakond könnyedén bemegy, kijönni viszont már nem tud.

Választhatunk ultrahangos riasztót is, mely kellemetlen hangot bocsájt ki magából, ezzel elűzve a vakondot. Ezeket az eszközöket is a járatba kell helyezni, lehetőleg olyan helyre, ahol a vakond nagyon aktív. Ugyanakkor ez a módszer sem tökéletes, mivel a zavaró hangot a vakondok egy idő után megszokhatják, és hatástalan lesz rájuk.

A vakondháló is egy lehetőség, viszonylag hatékonynak mondható, viszont két nagy hátránya van. Az egyik, hogy nagyon költséges, és rengeteg földmunkával jár, a másik, hogy ha nem megfelelően fektetik le, akkor a vakond kihordhatja alóla a földet, amivel pedig a növényeket veszélyeztetjük.

Ha épp füvesítés vagy kertrendezés előtt állunk, ezzel a módszerrel is tehetünk egy próbát. A lényege a vakondhálónak az, hogy a vakond így nem fog tudni a felszínre jönni, így kellemetlen földkupacok sem keletkeznek.

Szokták még javasolni a Horto bio vakondűző és riasztó készítmény használatát, mely nem károsítja sem a talajt, sem pedig az állatot, még a bio termesztésben is használható. Ezt a készítményt vagy a talajba keverve, vagy a talajra szórva és alaposan beöntözve tudjuk kihelyezni.

A vakond így nem pusztul el, de távol marad a kertünktől. Mivel ez a szer ricinusolaj alkaloidákat tartalmaz, nem csak a vakondok, de az egyéb talajlakó kártevők, mint például a pajor, a lótücsök vagy a drótféreg is távol marad a kertünktől, de még a mezei egereket és a cickányokat is elriasztja.

Ha szeretnél további hasznos tanácsokat olvasni, akár a kertészkedésről, akár lakberendezésről, vagy lakásfelújításról látogass el a Bezs.hu-ra!

Kép forrása: Pixabay.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.