Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Szeptember 26. 14:15, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Jobb bordaív alatti fájdalom - Mit jelent és mit lehet ellene tenni?

Jobb bordaív alatti fájdalom - Mit jelent és mit lehet ellene tenni?

Sokaknál gyakran előfordul a jobb bordaív alatti fájdalom, aminek a hátterében nem mindig valamilyen szervi probléma.

Ez egy tünet, ami általában nem önmagában jelentkezik, így mindenekelőtt meg kell különböztetni a szervi és az izomeredetű problémát. Aki kíváncsi a kiváltó okokra, akit érdekel, hogyan segíthet ezen a fájdalmon a gyógytorna, annak érdemes most velünk tartania.

Mit jelent a jobb bordaív alatti fájdalom?

A bordák szerepet játszanak a mellkas felépítésében, valamint az ott található szervek védelmében. A jobb bordaív alatt helyezkedik el az epehólyag és a máj, amelyek gyakran adnak ki fájdalmat a kisugárzó pontokra, mint a váll vagy a hát. De vajon ez mennyire normális? Erre a kérdésre ez a budapesti gyógytornász válaszolt (0630 505 0503; 1055, Bajcsy-Zsilinszky út 72.).

Amennyiben szervi problémáról van szó, a fájdalom nem önálló tünetként van jelent, hiszen a májproblémákhoz társulhat akár láz, akár étvágytalanság, akár fogyás, de még gyengeség és hasi duzzanat is. Ha a máj nincs megfelelő állapotban, akkor az kihat a bőrre, a szemfehérjére, ahol sárgás elszíneződés keletkezhet. Ezek mind rendkívül súlyos tünetnek számítanak, amikkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

A jobb bordaív alatti fájdalom jelezhet továbbá epehólyag vagy epevezeték betegséget egyaránt. Ez főleg zsíros és nehéz ételek fogyasztása után jelentkeznek, gyakori az éjszakai fájdalom és kellemetlenség. Az epegörcs szintén ide sorolható, amely egy hirtelen fellépő éles és erős fájdalom. A betegség az epekő általi elzáródásra utalhat, ami szintén azonnali beavatkozást igényel.

Mi okozhat még borda alatti fájdalmat?

A belekben jelentkező problémák közé sorolhatjuk a nyombélfekélyt, ami szintén a borda alatti területen okoz kellemetlen tüneteket. Ez az étkezések után nagyjából 3 órával jelentkezik, ez egybefügg az emésztést fázisával.

Szintén komoly fájdalommal járhatnak a bordát ért sérülések, mint a törés, a zúzódás, a repedés. Az itt található izmok húzódása cseppet sem kellemes, a görcs vagy a gyulladás ugyanis a jobb bordaív alatt okoz szúró érzést. Szerencsére azonban nem kell ezektől sokáig szenvedni, hiszen mindegyik probléma hatékonyan kezelhető, akár gyógytornával is.

Izom eredetű panaszok

Felmerülhet a kérdés, honnan tudjuk, hogy a panasz izom eredetű-e vagy sem? A bordaközi izmok, amik a légzésben játszanak kiemelten fontos szerepet, sérülés következtében túlnyúlnak, megfeszülnek, gyakran akár meg is csavarodhatnak. Nem ritka a szakadás sem, így nem árt komolyan venni a tüneteket.

Izom eredetű problémáról lehet szó, ha az éles fájdalom nem csak a bordáknál jelentkezik, hanem a hátba is kisugárzik. Szintén ide sorolhatjuk a közvetlen sérülés után tapasztalható szúró fájdalmat a hátban és a mellkasban. Gyakori probléma a feszes, merev hátizom, a bordák érzékenysége, valamint fájdalom fokozódása köhögés vagy tüsszentés esetén.

Próbáljuk ki a gyógytornát!

A gyógytorna számos esetben hatékony megoldásnak számít izom eredetű panaszok esetén. Igaz ez a jobb bordaív alatti fájdalom kapcsán, amikor mindenképpen valamilyen konzervatív terápiás módszerre van szükség. A kezelési eljárás során a gyógytornász a mozgást veszi alapul, ami serkenti a test öngyógyító folyamatait, emellett hatékonyan oldja a feszes izmokat és serkentik a vérkeringést.

A szakember célja, hogy érezhetően csökkentse a fájdalmat. A látogatás során különféle gyakorlatokat tanulhatunk meg, mint a nyújtó vagy erősítő feladatok, ezáltal komplexen gyógyíthatjuk a tüneteket és a kiváltó okokat. Szükség esetén még a rehabilitáció során is szóba jöhet. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzatot támogathatjuk, a nyújtás pedig a merev izmokat oldja és lazítja.

A gyógytorna másik előnye, hogy serkenti a vérkeringést, ennek hatására a szövetekbe több oxigén és tápanyag juthat és még a regeneráció is gyorsabbá válik. Ha mindez nem lenne elég, akkor a manuális terápia segítségével mobilizálhatjuk az izmainkat és az ízületeinket. A kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal oldhatóak a bordablokkok, helyreállíthatóak a csigolyák és a bordák közötti kisízületek statikája.

Címkék: gyógytorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 09:52, csütörtök | PR

Idén átlépi a 20 milliárdos árbevételt a Jánosik Kft.

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a több mint 30 éve alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú Jánosik és Társai Kft.: várhatóan idén átlépjük a 20 milliárd forint éves árbevételt.

2024. Szeptember 19. 09:52, csütörtök | PR

Idén átlépi a 20 milliárdos árbevételt a Jánosik Kft.

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a több mint 30 éve alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú Jánosik és Társai Kft.: várhatóan idén átlépjük a 20 milliárd forint éves árbevételt.

2024. Szeptember 17. 19:02, kedd | PR

Storyum – A Felvidéki Zenekar, amely a határokon is átível

A Storyum több, mint egy zenekar

2024. Szeptember 17. 10:23, kedd | PR

Üzletek, boltok, áruházak – egyre több eladóra van szükség a vidéki Magyarországon is!

A kereskedelmi szektor mondhatni szinte burjánzik napjainkban – és ez így van a nagyvárosokban, kisebb-nagyobb vidéki településeken egyaránt.