Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kismamáknak segítene a Munka Gyermekkel program

Kismamáknak segítene a Munka Gyermekkel program

Majdnem lehetetlen egy nőnek szülés után visszamenni dolgozni.

Mert bár kötelező visszavenni őket, megtartani már nem. Az unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kismama. Ezen változtatna egy most induló program. A Munka Gyermekkel program keretében 200 kismamának tartanak tréninget, százan pedig féléves munkát is kaphatnak - tudatta az M1 Híradó.

A jogszabály szerint a kismamákat kötelező visszavenni korábbi munkahelyükre, de a cégek, ha akarnak, mindig találnak kiskaput. Becslések szerint az anyák 80 százaléka a szülés után kénytelen új munka után nézni. Hat-tizenkét hónap - általában ennyi ideig keres egy kisgyermekes szülő állást. Az állásinterjúkon pedig - bár tilos - mégis szinte mindig rákérdeznek, van-e gyermeke a jelöltnek.

Ez egy diszkrimináció főleg hogyha utána kap egy nemleges választ az ember, de ezt bizonyítani amikor ketten vagyunk egy interjún, jó esetben ketten vannak a másik oldalról, és én vagyok egyedül, ez szinte lehetetlen – nyilatkozta Farkas Zsuzsanna jogász.

Az Európai Unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kisgyermekes szülő - ezen változtatna a most indított Munka Kisgyermekkel program. Ennek keretében 200 közép-magyarországi kismamának tartanak majd informatikai, nyelvi és önbizalom-fejlesztő tréninget, hogy könnyebben tudjanak visszatérni a mukaerőpiacra. Emellett száz szülő legalább féléves munkát is kaphat. A programhoz munkáltatók is csatlakozhatnak.

Cél az, hogy legalább 60 olyan vállalatot bevonjunk ebbe a munkába, amelyek azt mondják, rendelkeznek azzal a szenzibilitással, hogy a kismamákkal foglalkozzanak. Cél ebben, hogy ebből a 60 vállalatból legalább 10 olyan legyen, amely egyértelműen vállalja és meg is csinálja az esélyegyenlőségi tervét – mondta Szendrő József, a Munka Kisgyermekkel szakmai vezetője.

Emellett cél az is, hogy egyre több szülő dolgozhasson részmunkaidőben. Magyarországon a munkavállalók alig 10 százaléka dolgozik négy vagy hat órában, ez a szám az unióban több mint 30 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.