Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2012. Április 18. 07:21, szerda | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Lakatos Zoltán mindent vitt az idénynyítón

Lakatos Zoltán mindent vitt az idénynyítón

Megkezdődött az idei Hell Energy országos driftbajnokság, amelynek első színtere a rajongók által már nagyon jól ismert és közkedvelt tököli reptér volt.

Több mint kétezer néző lehetett szemtanúja annak, ahogy Lakatos Zoltán E30-as Pickup BMW-jével a kvalifikációs első helyezését követően az egyenes kieséses szakaszban sem talált legyőzőre. A verseny megnyerése mellett ráadásként a FederalTire különdíját is bezsebelte, amely a legszebb páros csatát jutalmazta.

A drift ob népszerűsége lankadatlan, a hétvégi borongós idő ellenére a nyitott tököli boxutcában néha csak oldalazva lehetett közlekedni. Bár néhány versenyző az első futamra még nem tudott nevezni, az már most jól látszik, hogy a téli fejlesztések alatt újabb lóerőket pakoltak a versenygépekbe.

Friss pro-vizsgás újoncokkal is találkozhattak a nézők, és bizony az öreg rókáknak az utánpótlás okozhat majd némi fejtörést a közeljövőben.

Már a selejtező is meglepetéssel szolgált, mivel a tavalyi bajnok Tóth Géza csupán a 14. helyen kvalifikált, míg a 2011-es bajnoki évad ezüstérmese Nagy Gergő a 12. lett. Lakyboy, azaz Lakatos Zoltán mással hívta fel magára a figyelmet, mivel a tavalyi japán importos Nissant a garázsában hagyta, és újra kigurult a korábban jól bevált és Zoli eredményességét is elősegítő V8-as „sexplatós" pickup BMW-vel. A terv eredendően nem ez volt, csak sajnos a Silvia eleje a máriapócsi edzőtáborban összetört, az újonnan beszerzett amerikai versenygép pedig nem készült el időben. Néha azonban a B-terv a megfelelő, mivel a kvalifikációt nagy fölénnyel sikerül megnyernie Zolinak.

Szintén pótautóval állt rajthoz a selejtező 2. helyezettje, – a Hell Racing Team új versenyzője, György Szilveszter. A tavaly szépen muzsikáló és különleges dekorral ellátott E46-os BMW-t télen atomjaira szedték és sajnos pár „csavar" még hiányzik, így Szilveszter a Hell-csapat tartalék autójával tudott nevezni. Bár a kvalifikáción jól teljesített, Fortuna kegyei egész nap mellőzték őt. Az edzések alatt Tóth Géza rombolt az E30-as oldalába, majd az egyenes kieséses szakaszban Porkoláb Péter egyengette meg versenygépének másik oldalát is. Természetesen a csapat jól felkészült ilyen esetekre is, Grózinger Zsolt és Varga Tamás „Puci" vezérletével a lakatos munkák sem jelenthetnek problémákat.

A selejtező kör 3. helyezettje Zahuczik Zsolt alias Zacc lett, akinek az idei évad igen sűrűnek ígérkezik! A drift bajnokság mellett a Gymkhana autós szakágban is kötelezően helyt kell állnia, mivel tavalyi bajnokként egyértelmű, hogy címvédésre készül. Zacc a kieséses szakaszban a legjobb 16 között Tóth Gézával találkozott, győzelme után azonban a profik között nagy rutinnal még nem rendelkező Szilágyi Kálmán legyőzte őt. Kálmy ellenfele az elődöntőben Porkoláb Péter volt, aki ugyebár Szilveszterrel „csókolózott" össze még a legjobb 8 között.

Peti az autó elejét törte össze, mivel a páros csatában nem tudta kivédeni Szilveszter megforgását. Szerencsére azonban a technikai mentő segítségével a töréskárt időben orvosolni tudták egy gyors kihúzatással. A másik ágon Lakatos Zoltán brillírozott, első körben az újonc Hetyési Zsoltot gyűrte le, majd a bajnokságban először versenyző Énekes Árpádnak intett búcsút egy visszahívásos csatát követően. Lakatos Zolira az elődöntőben Fehér Zsolt várakozott. Zsolt elsőként a mezőny egyik legkülönlegesebb japán autójával versenyző Szöllősi Tibort verte meg, majd a Narancs Drift Team versenyzőjével, Zalabai Zsolttal vívott ádáz szoros csatát, ami csak a 3. visszahívás követően dőlt el.

A legjobb négy között elsőként Lakatos és Fehér küzdött meg egymással. Zoli már az első körben eldönthette volna a küzdelem kimenetelét. Elől haladóként nagy előnyre tett szert, azonban a csata 2. futamában követőként hibázott, így csak visszahívás után biztosította be döntős szereplését. Porkoláb Péternek sem akadt túl könnyű dolga, mivel Szilágyi Kálmán a „kezdők szerencséjének" mondását erősítette meg.

Csatáról-csatára egyre magabiztosabban terelte S14-es Nissanját, bátorsággal és padlógázzal a nézők számára is gyönyörű látványt nyújtott. Igaz, Petin nem tudod fogást találni, ám a bronzért folyó csatában Fehér Zsolt ellenében győzni tudott. Kettejük küzdelme hozta talán a nap legérdekesebb csatáját, mivel csak a 3. körben dőlt el minden miután Zsolt mindkét körében megforgott. A piruett oka egyértelmű volt, Zsoltnak ugyanis elfogyott a gumija, és a technikai szünetre hagyott ötperces szabály csak az egyik oldal gumizására volt elegendő.

A döntőben Lakatos Zoltán magabiztossága töretlen volt. Ellenfele, Porkoláb Péter az első körben szépen követte, ám Zoli a fordított cserés támadásban lényegesen nagyobb nyomást gyakorolt riválisára. Visszahívás tehát nem volt, így a csatát követően azonnal kezdődő díjátadón hirdették ki a verseny győztesét. Lakyboy slusszpoénként, ráadásként a FederalTire különdíját is elvihette, ami két vadonatúj versenyabroncs volt. Vélhetően az ajándék május végén a máriapócsi fordulóban a Pickupon fog debütálni, mivel Zoli újra szerelmes lett sexplatós bömbijére, így az is előfordulhat, hogy az egész évadban kitart mellette.

Előtte azonban ne feledjük, hogy május elsején Taszáron Gyorsulási Futam, Gymkhana OB 2. forduló és amatőr Drift verseny lesz látható. A Drifting.hu csapata pedig Kecskeméten tartja szokásos és mára már hagyományokat őrző Drift majálisát, ahol profi drift versenyzők fogják szórakoztatni a nagyérdeműt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 07:50, kedd | Sport

Hosszú Katinka 200 vegyesen három másodpercre van az olimpiai szinttől

Hosszú Katinka hétfőn 200 méter vegyesen versenyzett a londoni nemzetközi úszóversenyen, de a háromszoros olimpiai bajnok ezen a távon is messze van a párizsi olimpiai szinttől.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Sport

Monacói Nagydíj - Leclerc az első hazai győztes Monte-Carlóban

A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, így a sportág történetének első hercegségbeli győztese lett Monte-Carlóban.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Sport

Egygólos ajkai sikerével kilenc év után feljutott az ETO Győr

Az ETO FC Győr 1-0-ra legyőzte a vendéglátó és a mérkőzést emberhátrányban befejező Ajkát a labdarúgó NB II 34., utolsó fordulójának vasárnapi játéknapján, ezzel feljutott az élvonalba.