Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2022. Augusztus 09. 13:22, kedd | PR
Forrás: (x)

Miért éri meg görkorizni a hétköznapokban?

Miért éri meg görkorizni a hétköznapokban?

Utánajártunk az egészségügyi előnyöknek.

A görkorcsolya népszerűsége az utóbbi időben újjáéledt, köszönhetően annak is, hogy a közösségi médiában a felhasználók dokumentálják fejlődésüket, miközben kerekeken fejlesztik a képességeiket. Az ovális, zárt pályán korizás helyett azonban ma már inkább a táncos, szabadtéri gurulás a menő. De vajon jó az edzésforma a görkori?

A rövid válasz: a görkorcsolya abszolút jó gyakorlat lehet. Javíthatja az erőt, az egyensúlyt, a törzs stabilitását, valamint a szív- és érrendszeri állóképességet - írja a Sportingbet.

Milyen izmokat mozgat meg a görkorcsolya?

A görkori leginkább a csípő és a láb izmait dolgoztatja. A farizmok, a quadok, a combizmok és vádlik is jól edzhető általa. Sőt mi több, a korizás egyedi előnyökkel is jár a hát oldalainak.

Amikor a korival való haladáskor ellökjük magunkat, nem egyenesen hátra, hanem kissé oldalra történik, teljes körűen aktiválja a gluteus maximus nevű izmot, amelynek feladata a csípő oldalirányú elforgatása. Miközben ellököd magad, nagymértékben támaszksz a gluteus mediusra is.

A farizmok ilyen együttműködése nemcsak esztétikailag segíthet a kiegyensúlyozott csípő kialakításában, hanem jobb teststabilitást is teremt, és csökkenti az izomkiegyensúlyozatlanság okozta hátfájást is.

A korcsolyázás az egyensúlyt is fejleszti, ráadásul nagymértékben támaszkodik a törzs izmaira. Az instabil kerek irányítása arra készteti a test középső részét, hogy reagáljon és alkalmazkodjon a változó ingerekhez mozgás közben - olvashatjuk az uni-ro.com oldalon.

Mindeközben a gerincoszlop, az egyenes hasizom, valamint a has és a hát alsó részének forgató izmai mind szerepet játszanak abban, hogy egyenesen tartsd magad.

Hány kalóriát éget el a görkori?

Ha elég képzett korcsolyázó vagy ahhoz, hogy valamelyest lendületes tempót tarts, ez a gyakorlat abszolút kalóriaégető lehet. A görkorcsolya ilyen szempontból a csoportos kerékpározáshoz vagy az evezőgépen végzett gyakorlatokhoz hasonlítható.

Például egy 73 kilós személy, aki egyenletes intenzitással görkorizik 30 percig, körülbelül 267 kalóriától szabadulhat meg. Ám ez a sport a kalóriaégetésen túlmenően is kínál előnyöket.

Az általa nyújtott jobb egyensúly és a törzs stabilitása hatással lehet a teljes test kényelmére. Alacsony hatásfoka miatt gyengédebb teszi az ízületekkel, mint más intenzív edzésformák. Ráadásul, ha begyakorolsz néhány trükköt vagy fejleszted készségedet, az a rugalmasságodat és az elme-test kapcsolatodat is javíthatja.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:13, hétfő | PR

Hogyan vedd rá magad az aktív testmozgásra? Praktikus tippek életmódválóknak!

Ha szeretnénk egészségesebben élni, akkor a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk. Azonban azok, akik megszokták a passzív életvitelt, komoly kihívásokkal szembesülhetnek, mikor ezen változtatni próbálnak.

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 12:45, csütörtök | PR

A tavaszi ablakcsere legnagyobb előnyei

Örök dilemma, hogy mikor jön el az ablakok kicseréltetésének ideje.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn