Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Augusztus 30. 12:42, szerda | PR
Forrás: (x)

Mikor osztják ki az egyéni védőeszközöket?

Mikor osztják ki az egyéni védőeszközöket?

Egyéni védőeszköznek minősül minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló a munkahelyén visel, tart vagy más módon használ, beleértve a tartozékait és tartozékait is, ha azt a munkavállaló biztonságának és egészségének védelmére tervezték.

Ezek közé tartozik például a munkanadrág, a szerelőcsizma, a biztonsági bakancs, a sisak, a drapéria és sok más, a törvény által előírt védőfelszerelés.

Mi nem védelmi eszköz?

Az egyéni védőeszközök biztosítására és használatára vonatkozó minimumkövetelményekről szóló 395/2006 sz. rendelet (a továbbiakban: rendelet) szintén negatívan határozza meg a munkavédelmi eszközöket, mivel nem veszi figyelembe a következőket:

Az egyéni védőfelszerelés nem:

- rendes munkaruha, egyenruha és még rendes lábbeli is,
- a segélyszolgálatok által nyújtott segítség eszközei,
- közúti közlekedési eszköz,
- sportfelszerelés,
- az önvédelem és az elrettentés eszköze.

A munkaruházatot, lábbeliket és egyéb védőfelszereléseket kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, és megvédjék a munkavállalókat a különböző egészségügyi veszélyektől. Az érdeklődők ebben a szaküzletben tanúsított, övvel ellátott munkásnadrágot is találnak.

Az egyéni védőeszközök kiosztása

A munkáltató a kockázatértékelés és a veszélyértékelés alapján a biztosított egyéni védőeszközök listájának megfelelően biztosítja az egyéni védőeszközöket.

A munkáltatónak egyéni védőeszközt kell biztosítania a munkavállaló számára, ha:

- a veszélyt műszaki eszközökkel nem lehet kiküszöbölni vagy csökkenteni,
- a kollektív védelem eszközei vagy a munkaszervezés módszerei és formái.

A munkafolyamatból és a munkakörnyezetből eredő veszélyek kockázatértékelése és értékelése során az egyéni védőeszközök kiválasztása előtt a munkáltató köteles elemezni a veszélyeket és azonosítani azokat, amelyek nem zárhatók ki vagy korlátozhatók a szóban forgó rendelet 2. szakaszában előírt módon, és veszélyeztethetik a munkavállaló életét vagy egészségét, valamint értékelni a jogszabályban előírt egyéb paramétereket.

Az egyéni védőfelszerelést, mint például az övvel ellátott munkanadrágot, a munkáltató ingyenesen biztosítja a munkavállaló számára.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 11:39, kedd | PR

A régi bérházak varázsa Budapesten

Budapest, a Duna gyöngyszeme, nem csak a híres fürdőivel és gasztronómiai kínálatával csábítja a látogatókat, hanem lenyűgöző építészeti örökségével is.

2023. Szeptember 29. 12:54, péntek | PR

K&H: elég néhány jó szó

hangalapú digitális forintátutalás elsőként a magyar pénzügyi szektorban

2023. Szeptember 19. 14:10, kedd | PR

Fergeteges buli volt a Hidasi Bányásznapokon

A Bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza.

2023. Szeptember 13. 17:40, szerda | PR

Elkészült a Jánosik Kft. közreműködésével felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központ.

A napokban ünnepélyes keretek között adták át a közel 3 milliárd forintból felújított miskolci Gyermekegészségügyi Központot -jelentette be Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa