Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 20. 13:29, péntek | PR
Forrás: (x)

Mit tehetek, ha három nap alatt kellene válaszolnom az adóhatóságnak?

Mit tehetek, ha három nap alatt kellene válaszolnom az adóhatóságnak?

A NAV sok esetben hívja fel, vagy kötelezi nyilatkozat- vagy vallomástételre, illetve különféle iratok átadására az adózókat. Ezekre tipikusan rövid, jellemzően néhány napos határidőt szokott csak biztosítani.

Mit tehetünk, ha ilyen szituációban találjuk magunkat?

A legtöbb adóellenőrzés és jogkövetési vizsgálat esetén a NAV hosszú kérdéslistákat küld, és sokszor nagy mennyiségű iratot is bekér az adózóktól. Ezek kezelése egy cég ügymenetében nagy fennakadást okozhat. Ugyanis már önmagában a válaszok következetes megfogalmazása is tetemes időt és energiát jelent. Azt sem hagyhatjuk ki, hogy egy-egy kérdés helyes megválaszolásához számos esetben akár évek óta porosodó irathalmokat, illetve bizonylatokat kell előkeresni és áttekinteni.

Tetézi a bajt az is, hogy a NAV a válaszadásra jellemzően nagyon rövid, rendszerint csak néhány napos határidőt biztosít. Ez azonban az esetek nagy részében egész egyszerűen nem elég ahhoz, hogy megfontolt, mégis az adóhatóság munkáját valóban segítő válaszokat adjunk. A dolognak eközben nagy a tétje: ha pontatlan vagy éppen ellentmondásos válaszokat adunk, akkor a NAV a terhünkre értékelheti azokat. Ha pedig nem reagálunk határidőben, az adóhatóság meg is bírságolhat minket, ráadásul jóindulatát is elveszíthetjük.

Nincs külön nevesítve a jogszabályokban, pedig életmentő lehet ilyen helyzetekben, hogy az adózók az adóhatóságtól a határidők meghosszabbítását is kérelmezhetik. Ez a kérelem nem köti az adóhatóságot, de megfelelő indokok és bizonyítékok esetén jellemzően el szokta fogadni a NAV, és az eredeti határidőt észszerű időtartammal meg szokta hosszabbítani.

Milyen indokok jöhetnek számításba? Ilyenek például:

- szabadság
- betegség
- külföldi út
- ügyvezető- vagy könyvelőváltás
- a bevallási időszakok okozta extra leterheltség
- folyamatban lévő reorganizáció
- járványhelyzet, stb.

Arra azonban figyelni kell minden esetben, hogy még az eredeti határidő lejárta előtt kérni kell a határidő meghosszabbítását. Ugyanis a NAV sem tudja már meghosszabbítani a lejárt határidőt.

Célszerű tehát a fenti lehetőséget minden pénzügyi vezetőnek és könyvelőnek észben tartania, mert ellenkező esetben könnyen belefuthatunk abba, hogy a NAV a hallgatásunkat bírsággal fogja „díjazni”.

Cége ellen adóvizsgálat, vagy adóper folyik? Keresse tapasztalt adójogász kollégáinkat a következő elérhetőségeken:

Web: kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@kopogtatanav.hu

Címkék: adó, adóhatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.