Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2012. Október 02. 15:49, kedd | Helyi
Forrás: Forrás: mti

Múzeumi verseny magyar és szlovák iskolásoknak

Múzeumi verseny magyar és szlovák iskolásoknak

Határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a szlovákiai Nagyszombati Egyetem együttműködésében Határtalan antikvitás elnevezéssel.

A közös vállalkozás egyik pillére A diadalív árnyéka című levelező pályázat, amelyet 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára írtak ki a 2012-13-as tanévben. A pályázat magyarországi régiója Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti, az érdeklődők október 5-ig jelentkezhetnek.

A csapatok a vetélkedő során feladatlapok kitöltésével vesznek részt a játékban, az utolsó feladat egy ókori diadalív-makett elkészítése lesz. A kitalált kerettörténet az interneten is követhető lesz. Az első három helyezést elért csapatot a Szépművészeti Múzeum látja vendégül.

A program célja, hogy az antik hagyomány és közös kulturális értékek megismerése révén elősegítsék a magyar és szlovák oktatási intézmények és múzeumok közötti együttműködést - mondta Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Kiemelten fontos célnak nevezte azt is, hogy a felnövekvő generációk a határ mindkét oldalán megismerjék a két terület közös történelmének gyökereit, valamint egymás eredményeit ezzel kapcsolatban.

A saját történelmünk megismerése felé tett fontos lépés közelebb hozni a magyar és a szlovák gyerekekhez az ókort, mint a civilizáció egyik pillérét - fogalmazott Jana Tomková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója. Mint mondta, érdemes megtanítani a gyerekeket arra, hogy a történelmet, a kultúrát és a művészetet egységes egészként fogadják be.

Videókonferencián kapcsolódott be a tájékoztatóba Klara Kuzmová, a Nagyszombati Egyetem projektmenedzsere, aki beszámolt arról, hogy eddig 36 szlovák iskola jelezte érdeklődését a programban való részvételre.

A Határtalan antikvitás programsorozat osztályfoglalkozások és családi hétvégék keretén belül is megszólítja a fiatalokat, a tanárok és múzeumpedagógusok részére pedig egész napos felkészítő workshopot tartanak. A program zárásaként 2013 júliusában ókori témájú nyári tábort rendeznek 60 magyar és szlovák diák részvételével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.