Városlista
2024. október 26, szombat - Dömötör

Hírek

2014. Július 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi öt adag zöldség/gyümölcs elegendő az egészséghez?

Napi öt adag zöldség/gyümölcs elegendő az egészséghez?

Egy új tanulmány szerint napi öt adag zöldség és/vagy gyümölcs elegendő a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkentésére, beleértve a szív-és érrendszeri betegségeket.

Ellentétben korábbi elemzésekkel a mostani vizsgálat azt állítja, a napi öt adagnál több zöldség/gyümölcs fogyasztásának nincs további jótékony hatása - írja a Medical News Today.

Nem újdonság, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kulcsszerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás csökkentésében. Abban azonban viták vannak, hogy pontosan napi hány adag fogyasztása ajánlott. Egy, az idei év elején készült tanulmány azt javasolta, hogy az egészség megőrzéséhez napi hét adag zöldség/gyümölcs fogyasztása ajánlott.

A mostani metaelemzés keretében 16 korábbi tanulmány eredményeit vették szemügyre, amelyek összesen 835 ezer résztvevő adatait tartalmazták, akik közül időközben 56 ezren vesztették életüket.

Megállapították, hogy minden egyes napi további zöldség vagy gyümölcs fogyasztása átlagosan 5 százalékkal csökkentette a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát. Azonban ezúttal arra is rámutattak, hogy az ötödik adag elfogyasztása után már nem volt kimutatható további jótékony egészségügyi hatás, ezért a szerzők úgy vélik, napi öt adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása ideális az egészség megőrzéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 25. 07:55, péntek | Életmód

A nyolcvanas évek óta gyorsabban melegednek Magyarország természetes vizei

A nyolcvanas évek második felétől kezdve hatszor gyorsabb ütemben melegednek Magyarország természetes vizei, mint azelőtt.

2024. Október 23. 08:12, szerda | Életmód

Továbbra is hasítanak a magyarországi elektromos autó eladások

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejegyzésében.

2024. Október 22. 10:34, kedd | Életmód

PTE: az észak-indokínai szubtrópusi régióban alakulnak és fejlődnek ki az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok

Az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok evolúciója és kialakulása az észak-indokínai szubtrópusi régióhoz köthető

2024. Október 20. 08:55, vasárnap | Életmód

Nébih: újabb cég hívott vissza kölesgolyót a forgalomból

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívott extrudált bio kölesgolyót a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.