Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2018. Február 05. 19:27, hétfő | PR

Nyelvtanulás - nem lehet élni nélküle

Nyelvtanulás - nem lehet élni nélküle

Hatalmasat változott a világ az elmúlt tíz-húsz évben, és idehaza is érződik ennek a hatása. Pár éve még nem tűnt fel a mindennapi életünkben a nyelvtudás hiánya, ma viszont már csak falakba ütközünk.

Talpraesettség és nyelvismeret

Az EU megalakulásával és hazánk belépésével számunkra is megnyílt a nemzetközi munkaerőpiac, és ma már a legtöbb országban akadálytalanul lehet munkát vállalni, ha bizonyos feltételeknek megfelelünk. Persze külföldön sincs kolbászból a kerítés. Sokat tudnának mesélni például a Németországban letelepedők, milyen nehéz ott akár csak lakást bérelni.
Az alkalmazkodóképesség, a tanulásvágy mellett egy nagyon fontos dologra is szükség van, hogy az ember érvényesüljön a nemzetközivé váló világban. Ez pedig a nyelvtudás.
Ha külföldre költözünk, a nyelvismeret elengedhetetlen, a munkahelyekhez pedig kötelező belépő. Ha külhonban tanulnánk, akkor is megkövetelik a nyelvvizsgát, hiszen szinte azonnal kihullik az, aki nem ismeri megfelelő szinten az adott nyelvet. Egy tudományágat és mondjuk a hollandot nem lehet párhuzamosan megtanulni.
Ám nemcsak azoknak muszáj ma már a magyaron kívül mást is megérteni, akik a határon túl keresik a boldogulást, vagy a boldogságot.
Szinte minden munkakörben előnyt jelent, ha beszélünk nyelvet. A világnyelvek - angol, német - ismerete a legalapvetőbb, amit számtalan nyelvtanfolyam segítségével elsajátíthatunk; de ha valaki kisebb nyelveken ért, azzal is jól járhat.
Egy felsőfokon franciául beszélő programozó például idehaza is nagyon keresett, és rendkívül jó fizetést vihet haza.
A további előnyök szinte felsorolhatatlanok, csak megemlítünk párat kedvcsinálóként.

Szót érteni a főnökkel az ő nyelvén - jolly joker

Sok a nemzetközi munkahely, nem kevés cégnél külföldi a főnök, akivel ha a saját nyelvén válthatunk pár szót, az mindenkinek könnyebbség. Ha nem tudunk beszélgetni mondjuk angolul, komoly esélyektől eshetünk el, de a személyes kapcsolattól mindenképpen. Ha pedig a felettesünk vagy kollégánk mondjuk francia vagy svéd, és mi ezen a nyelven vesszük fel vele a kapcsolatot, a siker nem marad el.

Ha külföldi utazásra készülünk, akkor is érdemes kicsit beleásnunk magunkat a vendéglátó ország nyelvébe. Horvátországban egy ‘hvala’ (köszönöm) csodákat tehet - még a nyaralószezon közepén is.

Vannak helyek, ahol hiába kezdeményezünk angolul párbeszédet, süket fülekre találunk. Meglepő módon például Japánban kevesen beszélik ezt a világnyelvet. Közmondásos, hogy Franciaországban is jó néven veszik, ha franciául próbálunk kommunikálni.

Akár utazás közben, akár az interneten át, értékes kapcsolatokat szerezhetünk, ha nemcsak a saját nyelvünkön tudunk kommunikálni. Mindenki annyi ember, ahány nyelven tud - amint azt a régi bölcsesség is megállapítja.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 16:43, csütörtök | PR

K&H: kivárnak a vállalatok az innovációval

a hatékonyságnövelő digitalizáció a magas infláció nyertese

2023. Június 06. 10:44, kedd | PR

Itt a segítség beázás esetén!

A kárpit- és szőnyegtisztító egy kifejezetten sokoldalúan felhasználható eszköz. Nem csak ipari, hanem lakossági környezetben egyaránt hasznát veheti az ember még a legváratlanabb szituációkban is.

2023. Május 29. 09:13, hétfő | PR

Hogyan vedd rá magad az aktív testmozgásra? Praktikus tippek életmódválóknak!

Ha szeretnénk egészségesebben élni, akkor a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk. Azonban azok, akik megszokták a passzív életvitelt, komoly kihívásokkal szembesülhetnek, mikor ezen változtatni próbálnak.