Városlista
2022. szeptember 25, vasárnap - Eufrozina

Hírek

2018. Február 05. 19:27, hétfő | PR

Nyelvtanulás - nem lehet élni nélküle

Nyelvtanulás - nem lehet élni nélküle

Hatalmasat változott a világ az elmúlt tíz-húsz évben, és idehaza is érződik ennek a hatása. Pár éve még nem tűnt fel a mindennapi életünkben a nyelvtudás hiánya, ma viszont már csak falakba ütközünk.

Talpraesettség és nyelvismeret

Az EU megalakulásával és hazánk belépésével számunkra is megnyílt a nemzetközi munkaerőpiac, és ma már a legtöbb országban akadálytalanul lehet munkát vállalni, ha bizonyos feltételeknek megfelelünk. Persze külföldön sincs kolbászból a kerítés. Sokat tudnának mesélni például a Németországban letelepedők, milyen nehéz ott akár csak lakást bérelni.
Az alkalmazkodóképesség, a tanulásvágy mellett egy nagyon fontos dologra is szükség van, hogy az ember érvényesüljön a nemzetközivé váló világban. Ez pedig a nyelvtudás.
Ha külföldre költözünk, a nyelvismeret elengedhetetlen, a munkahelyekhez pedig kötelező belépő. Ha külhonban tanulnánk, akkor is megkövetelik a nyelvvizsgát, hiszen szinte azonnal kihullik az, aki nem ismeri megfelelő szinten az adott nyelvet. Egy tudományágat és mondjuk a hollandot nem lehet párhuzamosan megtanulni.
Ám nemcsak azoknak muszáj ma már a magyaron kívül mást is megérteni, akik a határon túl keresik a boldogulást, vagy a boldogságot.
Szinte minden munkakörben előnyt jelent, ha beszélünk nyelvet. A világnyelvek - angol, német - ismerete a legalapvetőbb, amit számtalan nyelvtanfolyam segítségével elsajátíthatunk; de ha valaki kisebb nyelveken ért, azzal is jól járhat.
Egy felsőfokon franciául beszélő programozó például idehaza is nagyon keresett, és rendkívül jó fizetést vihet haza.
A további előnyök szinte felsorolhatatlanok, csak megemlítünk párat kedvcsinálóként.

Szót érteni a főnökkel az ő nyelvén - jolly joker

Sok a nemzetközi munkahely, nem kevés cégnél külföldi a főnök, akivel ha a saját nyelvén válthatunk pár szót, az mindenkinek könnyebbség. Ha nem tudunk beszélgetni mondjuk angolul, komoly esélyektől eshetünk el, de a személyes kapcsolattól mindenképpen. Ha pedig a felettesünk vagy kollégánk mondjuk francia vagy svéd, és mi ezen a nyelven vesszük fel vele a kapcsolatot, a siker nem marad el.

Ha külföldi utazásra készülünk, akkor is érdemes kicsit beleásnunk magunkat a vendéglátó ország nyelvébe. Horvátországban egy ‘hvala’ (köszönöm) csodákat tehet - még a nyaralószezon közepén is.

Vannak helyek, ahol hiába kezdeményezünk angolul párbeszédet, süket fülekre találunk. Meglepő módon például Japánban kevesen beszélik ezt a világnyelvet. Közmondásos, hogy Franciaországban is jó néven veszik, ha franciául próbálunk kommunikálni.

Akár utazás közben, akár az interneten át, értékes kapcsolatokat szerezhetünk, ha nemcsak a saját nyelvünkön tudunk kommunikálni. Mindenki annyi ember, ahány nyelven tud - amint azt a régi bölcsesség is megállapítja.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 22. 14:00, csütörtök | PR

F1-es birodalom – ez a FansBRANDS

Red Bull Racing-póló? Forma–1-es versenynaptár? Frissített F1 tabella? Melyik az, ami számodra egy hatalmas igen? Az sem gond, ha mindegyik!

2022. Szeptember 22. 13:19, csütörtök | PR

K&H: mennyibe kerül a mozi? Mi lesz a zsebpénzzel? a gyerekek élete is drágább lett

Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg.

2022. Szeptember 22. 11:30, csütörtök | PR

Zakó vagy sport öltöny – mikor melyik kell?

Akadnak kérdések, amik első ránézésre túlságosan is jelentőség telinek tűnnek. Aztán persze idővel kiderül, hogy az öltözködésben, ha az stílusos, testhez álló, akkor valójában nem léteznek eldöntetlen dilemmák.

2022. Szeptember 22. 09:10, csütörtök | PR

Napelem a fenntarthatóbb jövőért!

Az idei évben Európába begyűrűzött és egyre drasztikusabbá erősödő nemzetközi energiaválság egyértelművé tette mindenki számára, hogy a nem megújuló energiaforrásoktól való nagymértékű függőségünk fenntarthatatlan.