Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: MTI

Pécsett látható a megkerült Csontváry-kép

Pécsett látható a megkerült Csontváry-kép

A pécsi Csontváry Múzeumban állították ki Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerüt festményét.

A képet zártkörű ünnepség keretében helyezték el a Csontváry Múzeumban, ahol szombattól szeptember közepéig a nagyközönség is megcsodálhatja azt - írta meg a Pécsi Napilap. Az 1902 körül készült alkotás 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el. A képet még sohasem állították ki, a hat évvel ezelőtti aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében, reprodukálva is csak egy részlete szerepelt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

Mint azt Winkler Nóra kulturális újságíró, a 2006-os árverés vezetője a képet méltató beszédében elmondta, a festmény olyan témát dolgoz fel, amely csak elvétve fedezhető fel Csontváry amúgy is kevés művet tartalmazó életművében. Éppen ezért - tette hozzá - kuriózumnak számít, hogy mostantól a pécsi Csontváry Múzeum falai között bárki szemügyre veheti, és összehasonlíthatja a művész legnagyobb munkáival.

Érdekesség, hogy a művész átmeneti korszakának főműveként számon tartott, értékét tekintve 288 millió forintra becsült festményt több műalkotással együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában egy szekrény mögött befalazva találták meg. A tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.