Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2015. November 05. 07:52, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Pénzmosás a Vatikánban?

Pénzmosás a Vatikánban?

Pénzmosás, bennfentes kereskedelem és piaci manipuláció címén indítottak vizsgálatot a vatikáni hatóságok

- közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán hangsúlyozva, hogy Ferenc pápát "nem kavarták" fel a Vatikánt érintő botrányok. A vatikáni ügyészség még a nyáron 33 oldalas jelentést adott át az olasz és a svájci hatóságoknak a vatikáni központi banként működő Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) egyes tranzakcióiról. A februárban indult vatikáni vizsgálat szerint bizonyos, nagy összegű átutalások pénzmosásra utalnak, bennfentes kereskedelem és piaci manipuláció gyanújával. Mint kiderült, többek között arról a 2 millió euró (600 millió forint) mozgatásáról van szó, amelyet Giampietro Nattino a Banca Finnat Euroamerica pénzintézet elnöke utalt át vatikáni számlákról svájci bankokba, mielőtt az Apsa-nál és az IOR vatikáni banknál megkezdődött volna a számlák átláthatóságát célzó vizsgálat.

A Vatikán pénzügyi működéséről "rántja le a leplet" Gianluigi Nuzzi olasz újságíró szerdán bemutatott Via Crucis című könyve is: Nuzzi kijelentette, hogy Ferenc pápa erőfeszítése ellenére a Szentszék könyveléséből teljesen hiányzik az átláthatóság és takarékosság. A könyv felsorolja, hogy a Vatikánban szolgáló bíborosok közül, hányan élnek négyszáz négyzetméternél nagyobb lakásban. A szerző titkos vatikáni számlákról is tud, amelyek a fegyverkereskedelmet finanszíroznák. Gianluigi Nuzzi hangsúlyozta, hogy könyve "nem pápa-ellenes és nem is pápa-párti". "Túlzott" reakciónak tartotta, hogy a könyvében közölt bizalmas dokumentumok miatt két személyt a vatikáni csendőrség őrizetbe vett. Nem árulta el, ki szolgáltatta ki neki a Vatikánból a dokumentumokat, amelyeket a könyve szerint egy "monsignore" adott át neki.

Federico Lombardi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa "nyugodt". A szóvivő úgy fogalmazott: "a pápa jól ismeri az igazságot, és tudja mit kell tennie". Hozzátette, hogy a könyvekben megjelenő információkat a vatikáni reformok már túlhaladták. Lombardi atya abszurdnak nevezte, hogy egyesek azt hiszik, hogy dokumentumok eltulajdonításával és megjelentetésével "segítenek" a pápának.

Federico Lombardi bejelentette, hogy Lucio Ángel Vallejo Balda prelátus és a világi Francesca Immacolata Chaouqui-n túl mással szemben nem indult vizsgálat bizalmas állami dokumentumok lopása, a sajtónak való kiszivárogtatása címén. Vallejo Baldát a vatikáni fogdában tartják fogva, a nem vatikáni állampolgár olasz nő szabadlábon védekezik.

A Vatikán bejelentette, hogy Pietro Parolin szentszéki államtitkár elrendelte a Vatikán által működtetett Bambin Gesu római gyermekkórház teljes igazgatótanácsának lecserélését és módosították a kórház alapszabályát is. Gianluigi Nuzzi könyvében az olvasható, hogy a kórház kasszájából fizették Tarcisio Bertone bíboros, XVI. Benedek szentszéki államtitkára vatikáni lakásának átépítését és a bíboros útjait is.

Címkék: pénzmosás, vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.