Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 05. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/DNC

Világbajnoki érmekkel tértek haza térségünk fiatal birkózói

Világbajnoki érmekkel tértek haza térségünk fiatal birkózói

Egy ezüst és egy bronzérmet szereztek a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózói a Szerbiában rendezett világbajnokságon. Míg az Euróba-bajnokságon négy medállal térhettek haza térségünk fiatal sportolói.

Augusztus utolsó vasárnapján fejeződött be a szerbiai Zrenjaninban rendezett kadet birkózó világbajnokság. Az ifjúsági (16-17 évesek) kötöttfogású birkózó válogatott az egész nyarat edzőtáborban töltötte, élükön 3 dorogi birkózóval Torba Erik (58kg), Lévai Zoltán (63kg) és Papp Bertalan (76kg).

A rengeteg munkának meg is lett az eredménye, mert a fiatalok egy 12. hellyel, egy bronzéremmel és egy ezüstéremmel térhettek haza.

Világbajnoki érmekkel tértek haza térségünk fiatal birkózói

Az első napon Lévai Zoltán 63kg-os súlycsoportjában kezdett, melyben 25 fő mérlegelt.

Zoli a szakemberek szerint egyike volt azoknak, aki a végső elszámolásban az élen végezhet, mivel az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett és a felkészítő versenyeken is kiemelkedően szerepelt, a szépség hiba ebben az, hogy az orosz és azerbajdzsáni versenyzőre szintén elmondható volt, hogy esélyes. A sors fintora, hogy ők hárman mindjárt az első három fordulóban összekerültek. A Dorogiak reménysége az első körben magabiztosan győzte Kazahsztán válogatottját, második fordulóban jöhetett a rangadó orosz-magyar összecsapás, a meccs végig kiegyenlített és izgalmas volt, Zoli szinte a végéig vezetett amikor történt egy olyan akció amit a magyarok és az oroszok is magukénak éreztek, végül a bírók úgy döntöttek, hogy az orosz versenyző mehet tovább 4:3-as pontozással, az orosz végül a többieket fölényesen legyőzve világbajnok lett. A 3. fordulóban a regnáló Európa-bajnok azeri versenyzővel birkózott Lévai Zoltán, de sajnos itt több bírói hiba hátráltatta a magyar fiút és az azerit hozták ki győztesnek, így Zoli a 12. helyen végzett.

Az első napon birkózott Torba Erik (58kg) is, aki szintén harmadik volt az idei Európa-bajnokságon és igen kiváló formában vágott neki a világbajnokságnak. Az ő súlycsoportjában 23-an indultak, első mérkőzésén az észtek EB 5. helyezett birkózóját 2:0-ás pontozással győzte le ellentmondást nem tűrően.

A 2. fordulóban már a legjobb négy közé kerülés volt a tét, ebben Eriket az irániak klasszisa várta. A mérkőzés pont-gazdag, fordulatos, hatalmas iramot diktáló meccs volt, melyen a dorogiak kiválósága villogtatta technikai tudását, felkészültségét, és iszonyú fáradtságos mérkőzésen megverte az Iránit.

Döntőbe jutásért egy jól ismert ellenfél következett az ukránok válogatottja, akivel gyerekkoruk óta versenyeken, edzőtáborokban sokszor megmérkőztek és Torba Erik többször legyőzte már őt. A nehézséget egyedül az okozta, hogy az előző iráni elleni embert próbáló csata fáradalmai még érezhető volt a dorogi birkózón, mert körülbelül 15 perce jött le a szőnyegről.

Világbajnoki érmekkel tértek haza térségünk fiatal birkózói

Ennek ellenére biztatóan birkózott Erik, de egy gyors ukrán akció megpecsételte a sorsát, egy karberántásos derékra támadásnál beszorult a keze és addig pörgetett az ukrán, míg meg nem nyerte a mérkőzést.

Torba Eriknek a kis döntő jutott, bronzéremért birkózott az esti programban, ott a sportág jelenkori országok legkiemelkedőbbje az azerbajdzsáni válogatott várt rá.
A magyar válogatott sportoló addigra megpihenve, regenerálódva várta az összecsapást és valami hihetetlen akaratossággal, elszántsággal szinte lemosta ellenfelét és 8:0-s pontozással megszerezte a magyar küldöttség első érmét.

Második napon kellett birkóznia Papp Bertalannak (76 kg), az ő súlycsoportjuk volt a legnépesebb 28 versenyzővel. Sorsolása nem tűnt túl bíztatónak, mert például az első mérkőzést a már a magyarok által jól ismert litvánnal kellett kezdeni, akit ezidáig még nem sikerült legyőzni, de Berci volt az a magyar csapatból, aki önmagához mérten is a legnagyobbat fejlődött a nyáron, így joggal várhatta el önmagától a jó szereplést. Ennek megfelelően a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózója ellentmondást nem tűrően kezdte a világbajnokságot, szédületes birkózással 8:0 arányban nyerte meg az első mérkőzését.

A nyolc közé kerülésért a VB egyik esélyesével, a török versenyzővel birkózott. A magyar fiú ezzel mit sem törődött és okos taktikával, a magyar virtushoz méltó iramban küzdött és el is érte, hogy az első menetben már megintették kétszer a törököt és 1:0-val vezetett az első menet végén. A fél perces pihenőt követően a törökök birkózója rákapcsolt, de Papp ennek is ismerte az ellenszerét, eldobta válldobással, kivezette a szőnyegről ellenfelét és ennek a jutalma az lett, hogy az ő kezét lendítette magasba a bíró.

A harmadik mérkőzést azzal a kazah birkózóval kellett mérkőznie Bercinek, aki addig dél-afrikai és iráni versenyzőt győzött le. A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy a magyarok azt megálmodták, Papp Bertalan irányított és a vezetést is megszerezte, de egy ki-ki szituációból jobban került ki az ellenfél és a magyar majdnem a hátára került, de oroszlánként küzdve nem hagyta Berci, hogy idő előtt vége legyen a mérőzésnek és ki jött a tus veszélyes helyzetből. 4:2-es kazah vezetéssel fordultak a második félidőre a versenyzők, itt már teljesen a magyar fiú elképzelései szerint alakult a mérkőzés, köszönhetően a legendásan jó magyar állóképességnek és munkabírásnak, így a menetet 3:0, a mérkőzést pedig 5:4 arányban meg is nyerte.
Következhetett az elődöntő az egyiptomi ellen. Az egész nap csúcsformában birkózó Papp Bertalan ezúttal is ellenállhatatlan volt, a kétes szituációkból győztesen jött ki, az elképzelését pedig végigvitte, ennek köszönhetően 6:3-as pontozással jutott a világbajnoki döntőbe.

A fináléban egy azerbajdzsáni várta, sajnos a hosszan tartó kiélezett, összesen 5 mérkőzés kivette az energiáit a dorogiak klasszisának, és a döntőben fejet kellett hajolnia az ellenfél tudása előtt. Így a magyar különítmény Papp Bertalan világbajnoki ezüstérmét ünnepelhette.

Világbajnoki érmekkel tértek haza térségünk fiatal birkózói

Kötöttfogású ifjúsági Európa- és világbajnokságok
Az ifjúsági Európa- és világbajnokságokról a kötöttfogású birkózók 4 érmet tudtak nyerni a 20 súlycsoport adta lehetőségből, ezt a négyet a dorogi versenyzők hozták Torba Erik /58kg/ (EB, VB bronz-bronz érem), Lévai Zoltán /63kg/ (EB bronzérem), Papp Bertalan /76kg/ (VB ezüstérem). A hihetetlen eredményt nem egy klub, hanem több tízmilliós országok sem tudták überelni, mint például Németország (2 érem), Litvánia (2 érem), Bulgária (2 érem), Lengyelország (1 érem), Románia (1 érem), de a skandináv országok összesen sem tudtak ilyen eredményt produkálni. Sőt a VB-n az USA is csak két érmet tudott megszerezni. Ebből a statisztikából is látszik, hogy mennyire eloszlik a világ országai között az eredmény és, hogy milyen nehéz érmet, érmeket nyerni.

Ezt jól látja Dorog város vezetése és Tittman János polgármester is, mert a csapat hazaérkezését követően a dorogi bányásznapok ünnepség sorozat programjaiba beillesztve, megjutalmazta az ifjú sportolókat, akik a jól megérdemelt pihenés után az iskola kezdés nehézségeivel birkóznak már.

Az eredményesség természetesen több tényezőből áll össze, ennek alappillére az a példamutató együttműködés mely a Dorogi Nehézatlétikai Club és a környező települések (Tokod, Tát, Esztergom, Nagysáp) vezetőivel, iskoláival már évek óta tart.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT