Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Hamarosan nyilvánosságra kerülnek a herendi iratok

Hamarosan nyilvánosságra kerülnek a herendi iratok

Hamarosan a nyilvánosság elé tárják a Herendi Manufaktúra dokumentumait - hangzott el szombaton a Vaszary Villában Szüts István: A Műhelytől a Szalonig - a Herendi Porcelánmanufaktúra a Monarchia idején című könyvének bemutatóján.

A Vaszary Villa ezekben a hetekben herendi kiállításnak ad helyet; a könyvbemutató és teakóstoló ennek a kapcsolatnak az újabb állomása - mondta Dallos Krisztina igazgató, utalva arra, hogy a villa teázójában herendi teáskészletből Herend elnevezésű teát kóstolhattak a vendégek.
Simon Attila, a Herendi Manufaktúra Zrt. vezérigazgatója előrebocsátotta: a könyvbemutatón feltett Apponyi-mintás készlet hamarosan az Anna-bálon kerül asztalra; a teakeverék a manufaktúra munkatársának saját ötlete, többféle változatot alkottak.
Szüts István, a veszprémi levéltár munkatársa felidézte: tavaly év végén jelent meg könyve, melyet hosszú kutatómunka előzött meg: a herendi gyár dokumentumainak rendezése. Az iratrendezéssel hamarosan elkészül, s az anyag a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz - jelentette be.
A kötetet Klement Judit, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa mutatta be. Megjegyezte: kevés a magyar cég, amely működését a 19. századik vezetheti vissza. A kutatómunkát nehezítette, hogy a magyar porcelánipar és kereskedelem, valamint Herend kevéssé kutatott.
A kötet a herendi gyár millenniumtól 1920-ig terjedő időszakát dolgozza fel, és mutatja be a 150 éve született Farkasházy (Fischer) Jenő életét, aki akkor volt a gyár igazgatója.
Klement Judit beszélt a kor gazdaságáról, a gazdasági környezetről, folyamatokról, arról, hogy ezekben miként állt helyt a cég vezetése; hogyan újította meg és indította fejlődésnek a herendi céget Fischer Jenő, s miért nem bizonyultak elegendőnek erőfeszítései.
A könyvelemzést követő beszélgetésben Simon Attila kijelentette: bár a cég vagyona 8,5 milliárd forint, legnagyobb értéke a márka, amitől soha nem válhat meg; Herend a manufakturális termelés mellett marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk