Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 22. 08:35, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/DNC

Magyar birkózóarany Grúziából

Magyar birkózóarany Grúziából

Aranyérmet szerzett Lévai Zoltán Grúziában, ahol a közelmúltban a világ legjobb fiatal birkózói mérkőztek meg. A birkózó nemzetek csatájában így egy magyar, a Dorogi Nehézatlétikai Club versenyzőnek is szólt a himnusz.

A kötöttfogású kadet birkózó válogatottból az Európa-bajnokságon legjobban szereplő magyar versenyzők, a három bronzérmes Torba Erik /Dorog (58 kg), Lévai Zoltán /Dorog (63 kg), Racolta Eduárd /ESMTK (76 kg) lehetőséget kaptak, hogy a világ egyik legerősebb versenyén megmérettessék magukat a világbajnoki felkészülés során. A versenyen 7 nemzet vett részt a birkózó sportág jelenkori legeredményesebb országai Azerbajdzsán, Örményország, Törökország, Oroszország, Irán, Magyarország és a Grúzia legjobbjai.

A grúz megmérettetésen a jó sorsolásban nem lehetett bízni, mert ezek a nemzetek a világversenyeken mind a dobogós helyekért harcolnak, és mivel vészesen közeledik a világbajnokság, több súlycsoportban is itt dőlt el, hogy ki lesz a válogatott egyes országokban, fejtette ki Lévai Zoltán vezetőedző.

A verseny első napján Torba Erik és Racolta Eduárd birkózott. Erik, az 58 kilogrammos dorogi legény egy kiegyenlített mérkőzésen kicsit megilletődötten kezdte a versenyt és nem a tőle megszokott vehemenciával birkózott, ezért az iráni pároshónaljra felfűzte egyszer és 3 pontos dobással eldobta, Erik próbálta az eredményt megfordítani és keresztkapaszkodásból el is dobta szaltóval, de csak egy pontot ért az akció az idő pedig lejárt. Sajnos a győztes iráni kikapott egy töröktől, ezért Torba Erik nem birkózhatott tovább és a 11. helyen végzett.

Racolta Eduárd grúz versenyzővel birkózott és egy akciódús mérkőzést vívott. Már a meccs elején megpróbálta eldobni a grúzt, de az megfogta és tusolta Edut, a magyar fiú nem hagyta annyiban és újra próbálkozott egy keresztkapaszkodásos szaltóval, ami sikerült és ezzel a vezetést is átvette. Már-már úgy látszott, hogy kétvállas győzelemmel tovább lép a magyar fiú, de a grúz átvitte és vissza fele sült el a dolog, Racolta Eduárd tus vereséget szenvedett. A grúz sajnos a továbbiakban kikapott így nem volt esély a folytatásra, ezzel a magyar 69 kilós 12. lett.

Második versenynapon a 63 kilós ifjabb Lévai Zoltán lépett szőnyegre, talán az előző napok tapasztalatából, vagy a tarsolyában lévő két Európa-bajnoki bronzérméből és a világbajnoki bronzérméből merített tapasztalatot, mert a 22 fős mezőnynek már az első mérkőzésén neki ugrott. Öt meccse volt, először egy grúz próbálta útját állni, de Zoli már az elején eldobta egy válldobással majd megpörgette, aztán állásból mikor a grúz aláfordulást próbált csinálni lefogta a fejét és eldobta, majd betusolta.
Második mérkőzésén egy „koravén” örmény következett, akinek már az elején neki ugrott, majd felfűzte páros hónaljra, de kimenekült a szőnyegről és már meg is volt a vezetés, szikrázó maradt az iram és az örmény megpróbált szaltózni, de Lévai Zoli lenyakcsípőzte és betusolta ellenfelét.
Négy közé kerülésért az ifjú birkózónak szintén örménnyel kellett meccsezni, akinek az edzői valószínűleg tanultak az előző mérkőzésből, mivel tanítványuk igen vehemensen ment neki a magyar sportolónak, aki szép lassan dominálni kezdett. Egy malom után, amikor már-már úgy látszott, hogy Zoli vezetni fog azonban egy keveredésből az örmény jött ki jobban és a vezetést is megszerezte 0-3-ra. Újra egymásnak esett a két birkózó és Lévai Zoli újra malommal próbálkozott, de most sikerrel és meg is pörgette az örményt (3-5 ide) ezt viszont rögtön kontrázta az ellenfél, de a tus veszélyes helyzetből kijőve már az örmény került a hátára (6-7 ide) amikor jött a szünet. Lévai Zoltán a második menetben még tovább fokozta az iramot, amit az ellenfél már nem bírt és Zoli lefogta a megfáradt fejét majd állásból eldobta és betusolta.

Az elődöntőben a grúzok 63 kilogrammos válogatottjával kellett mérkőznie az ifjú tehetségnek, a magyar versenyző itt is nagy iramú lüktető birkózást produkált páros hónalj-fej lefogás szituációból a jól bevált fejlefogás sikerült, amivel két vállra is fektette az ellenfelét.

Döntőben szintén a grúzok egyik versenyzője volt az ellenfél, Lévai Zoli a nap végén is fáradhatatlan volt, mert már az első félidőben döntésre vitte a dolgot, mérkőzésre jellemző volt, hogy a bíró már az első fél percben figyelmeztette a versenyzőket, hogy ne verekedjenek.

Ennek a magyar birkózó maximálisan eleget téve birkózott tovább, és ennek az volt a jutalma, hogy megintették az ellenfelet, ezután páros hónaljból lerogyasztotta és tusolta a grúzt, aki innen még ki jött, de Zoli továbbűzte, hajtotta és mögé ment ezzel már 6-0 volt az eredmény. Ezzel még nem elégedett meg Lévai Zoltán és ezt a bírók is jutalmazták, mert másodszor is megintették a hazai versenyzőt, amivel egy pont is járt és ezzel már technikai tus (7-0) lett, így orosz, török, iráni, grúz aranyérmesek mellett magyar nyakba is került a legnemesebb éremből.

A vezetőedző szerint a verseny színvonalát hűen jellemzi, hogy minden aranyérmesnek eljátszották a himnuszát, kicsit bajban voltak a magyar himnusszal, mert nem nagyon készültek, hogy ezt is le kell játszani, de megoldották a problémát és rövid időn belül mire a 63 kilósok éremátadása következett, felhangzott a magyaroknak oly kedves dallam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT