Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Potom áron kínálják a magyar hajókat

Potom áron kínálják a magyar hajókat

Jócskán visszaesett a hajók és egyéb vízi járművek magyarországi kereslete az utóbbi években. Kánikula alatt főleg kisebb gumicsónakokat és egyéb vízi játékszereket vesznek - írja a Napi Gazdaság.

A válság előtti évekhez képest eléri a 70 százalékot is a hajók és egyéb vízi járművek iránti kereslet visszaesése, ráadásul a megmaradt vevők is inkább az olcsóbb termékeket keresik − mondta a Napi Gazdaságnak Soponyai Géza, a sportos túra- és versenyhajókat gyártó Nautic Boat Kft. vezetője.

Hasonlóak Farkas Attilának, a Hírös Yacht Klub Kft. ügyvezető igazgatójának tapasztalatai is, aki szerint jelenleg leginkább a középkategóriás, 5 és 20 millió forint közötti hajók iránt érdeklődnek. Ebbe az egynapos túrahajók éppúgy beletartoznak, mint a kisebb, vízi sportolásra alkalmas eszközök. A felső kategóriás, 20 millió feletti hajókat csak mintegy 5 százalék vásárolja az évi pár száz fős vevőkörből.

Jelenleg inkább az eladók tolonganak a piacon, nem a vevők − derült ki Borbély Ferenc, a yachtborze.hu főszerkesztője szavaiból, aki szerint amíg évekkel ezelőtt nem lehetett szabad kikötőhelyet találni a Balaton keleti medencéjében, addig mára már korlátlan a lehetőség. A magyar gyártók számára katasztrófa, hogy azt a hajót, amelyet pár éve is csak nagy kedvezménnyel tudtak eladni, ma újabb 20 százalékkal alacsonyabb áron lehet megvenni. A felső kategóriás hajókból a világmárkák 3-4 darabot tudnak eladni évente Magyarországon, ám a válság időszakában 'az is örült, aki akár egyet el tudott adni'. Amikor mégis megveszik e hajókat, akkor sem a magyar tengeren teszik vízre, hanem Horvátországba viszik. Ám azokat nemigen használják hajózásra: a tulajdonos elmegy a kikötőbe, beül a hajójába és ott tölti az egész napot, mivel e hajók inkább státusszimbólumnak számítanak, mintsem vízi járműnek − mondta Borbély.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk