Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 07. 10:32, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Tűzvédelmi ellenőrzések - Kevesebb a szabálytalanság, öt szórakozóhelyet bezártak

Tűzvédelmi ellenőrzések - Kevesebb a szabálytalanság, öt szórakozóhelyet bezártak

Több mint négyszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelmi kirendeltségek az év első hat hónapjában, és bár a korábbiaknál kevesebb súlyos szabálytalanságot találtak, öt szórakozóhelyet bezárattak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szombaton az MTI-vel.

Hajdu Márton közleményében emlékeztetett arra, hogy tavaly Budapesten - a West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, három áldozatot követelő tragédia után - a katasztrófavédelem az ország valamennyi zenés-táncos szórakozóhelyét ellenőrizte, és az akciók az idén is folytatódtak.
Utalt arra is, hogy a jogszabály értelmében a kirendeltségek a hatósági ellenőrzéseken túl az engedélyezési eljárásokban szakhatóságként is eljárnak; utóbbira eddig háromszáz esetben volt példa.
Az OKF közölte, az országos ellenőrzéssorozat, valamint a rendezvénytartási engedély beszerzésének kötelezettsége jelentősen javította a zenés szórakozóhelyek tűzbiztonságát, és a szórakozóhelyek üzemeltetőit egyre inkább a jogkövető magatartás jellemzi.
A hatóság adatai szerint csökken a hiányosságok, szabálytalanságok miatt kiszabott szankciók és az elutasító szakhatósági állásfoglalások száma, ám még mindig vannak szabálytalanságok, hibák.
Az első félévben több mint ötven tűzvédelmi bírságot szabtak ki első fokon, összesen több mint nyolc és fél millió forint értékben. Ritkábbak a súlyos szabálytalanságok, így az idén már csak öt szórakozóhelyet kellett bezárni, és hat esetben utasították el a szakhatósági állásfoglalás kiadását.
A helyettes szóvivő az eddigi tapasztalatok alapján úgy véli, az ellenőrzések hatására a szórakozóhelyek biztonságosabban üzemelnek, ami indokolttá teszi, hogy folytatódjon a hatósági kontroll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk